Над 2250 нови безработни в Благоевград и Кюстендил за 2 седмици, 2000 чакат помощ от държавата по схемата 60/40

1827 души от Благоевградска област са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение – 16 март, до 1 април, съобщи за “Струма” шефката на Регионалната служба по заетостта /РСЗ/ Станислава Поповска. За същия период на територията на област Кюстендил са се регистрирали 430 нови безработни.
Според Поповска най-засегнати от епидемията от коронавирус в Югозапада са работещите в сферата на туризма – хотелиерство и ресторантьорство, следвани от преработващата промишленост /текстилна и дървопреработваща/, търговия и транспорт.
По наблюденията на РСЗ – Благоевград, която е териториално поделение на Агенцията по заетостта и координира осъществяваните дейности от дирекции “Бюро по труда” на територията на област Благоевград и Кюстендил, нарастването на безработицата се е усетило веднага след въведената извънредна ситуация в страната. Само за първата седмица, т.е. до 20 март, в бюрата по труда на територията на област Благоевград са се регистрирали над 550 лица, а на територията на област Кюстендил – 108 души.
Расте и бройката на фирмите, подали заявление за подпомагане по мярката 60/40, показват данните в РСЗ към 13 април.
От 31 март, когато Агенцията по заетостта обяви прием на заявления от страна на работодателите, които желаят да получат компенсации за своите работници и служители, които са с непрекратени трудови договори, но поради извънредната ситуация няма как да изпълняват своите дейности, на борсите в Благоевградска област са подадени 150 заявления за 1378 работници и служители, а в дирекции “Бюро по труда” на територията на област Кюстендил – 59 заявления за 626 работници и служители. По тази извънредна мярка държавата ще поеме 60% от заплатите на работниците, върху които се осигуряват, а работодателят се задължава да им даде останалите 40%.
Важно е работодателите да знаят, че заявлението и приложените към него изисквани документи се подават в дирекция “Бюро по труда”, на чиято територия е мястото на работа на работниците и служителите, а в случай че мястото на работа е на територията на няколко бюра по труда, документите се подават само в едно от тях, по избор на работодателя, припомни Поповска. Пакетът документи се подава по електронен път чрез системата за сигурно електронно връчване или на хартиен носител чрез лицензиран пощенски оператор.
Междувременно Агенцията по заетостта обяви, че отпада срокът 21 април 2020 г. за подаване на заявление за изплащане на тези компенсации, за да се даде възможност на повече представители на бизнеса да се възползват от схемата 60/40 при новите условия.
Вчера пък НОИ започна да изплаща тези компенсации. Първата преведена сума е близо 275 000 лв. за 1065 лица, при 68 работодатели. От точната сума – 274 273,71 лв., в сметките на работодателите ще постъпят 230 261,87 лв., а останалите 44 011,84 лв. ще бъдат внесени за осигуровки. Сега държавата изплаща 60% от заплатите само за дните от март т.г. При изчисляването им НОИ извършва проверки за наличието на трудово правоотношение с работниците и служителите преди датата на обявяване на извънредното положение – 13 март 2020 г., и съответно дали правоотношението не е прекратено след тази дата.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *