Над 250 потомци чуха първия камбанен звън в обезлюдена Полена

Над 250 души от Кресна, Долна Градешница, Сливница, Крупник, Благоевград, Сандански и други близки и далечни селища бяха честити да чуят първия камбанен звън в останалата без население преди повече от половин век Полена, някогашна махала към село Влахи. Божественият звън прозвуча на близо 1000 метра надморска височина от новостроящата се на мястото на старо оброчище църква „Св. Троица“.
Този първи събор, посветен на храма, бе и първата земляческа среща на родените в Полена. Наместникът на Санданска духовна околия Георги Танчев и свещеник Велизар Голев отслужиха празнична света литургия и осветиха курбана, приготвен от 200-килограмово теле, дарено от председателя на фермерско сдружение „Пирин-2009“ в Кресна Николай Костов. За приготвянето му пък се погрижи екип, воден от братята Костадин и Спас Танчеви.
На събора беше отворена и дарителска каса. Първите дарения, освен досегашното спонсорство за изграждането на храма, бяха една камбана, предоставена от Борис Тодоров, и икона на Светата Троица, дарена от 80-годишната Горица Траянова, бивш кмет на Долна Градешница.
На празника гости бяха кметът на Кресна Николай Георгиев и кметовете на Долна Градешница, Влахи и Ощава – Стоян Акарееев, Васил Карабашев и Спас Ташев. Много от присъстващите не пропуснаха да посетят местата, където някога са били къщите на родителите им, на техните баби и дядовци.
БОРИС САНДАНСКИ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *