HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Над 30 000 души се събраха пред сцената на „Francofolies. Благоевград“ 2017 заедно с Imany и Parov Stelar

Над 30 000 души пяха и танцуваха по време на третото издание на Francofolies. Благоевград“, което се проведе в новоизградения парк  „Македония“. Публиката видя и чу световно известни звезди, които пристигнаха в България, специално за участието си във фестивала.

„Francofolies. Благоевград“  нареди Благоевград в списъка със 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г., по проекта „Голямата обиколка“. Инициативата е на френската държава и е под патронажа на президента на Република Франция.  Тази година тя подбира 100 големи събития от 5-те континента, които влизат в списъка за посещение на приятелите на франкофонията от цял свят. Инициатива е на  Министерството на външните работи във Франция, чийто представител Анн Дюрюфле бе посрещната в Благоевград от кмета  д-р Атанас Камбитов. Градоначалникът приветства и многохилядната публика.  „Изключително съм щастлив, че всички Вие сте отново тук, на третото издание на Франкофоли в Благоевград. Именно този фестивал стана причина нашият град да бъде включен в списъка със 100-те най-големи франкофонски събития в цял свят. Благодаря!“ , каза кметът Камбитов.

По време на „Francofolies. Благоевград“, меломаните посрещнаха на сцената изпълнителката с кадифен глас и нежно излъчване Имани. Те пяха и танцуваха заедно с нея в продължение на два часа. След концерта, певицата написа в социалните мрежи:   “Снощи се чувствах като в сън в България. Благодаря Ви, че бяхте една от най-прекрасните публики на света. Обичам Ви от земята до небето!“.

Имани  e еднo от най-успешните лица на съвременната музикална индустрия. Веднага след нея на сцената се появи пионерът на електро суинг музиката Паров Стелар, заедно с неговата банда. Те представиха своя албум “The burning spider”.  В продължение на два часа, бандата забавлява със свои утвърдени хитове и представи новите си парчета пред феновете.  С типичния за тях атрактивен стил групата озвучи парк „Македония“.  Преди това публиката бе подгрята от DJ Marten и музикантите от македонската група „Фолтин“.

През изминалите две издания на „Франкофоли“ в България, Благоевград посрещна имена, познати на цял свят. На сцената се качиха едни  от най-разпознаваемите музиканти на съвременната музика. Имена като Патрисиа Каас, Заз, Джипси кингс, Нувел Ваг, рапарът Феф, Боб Синклер и много други са вече част от историята и името на възстановения след 25 г. фестивал „Les Francofolies“.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 г. насам в  Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно с този фестивал,  заради който всяка там пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Les Francofolies се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в Бълария.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *