Над 300 ентусиасти от Банско гониха злите сили с дрънкане на звънци

Навръх Коледа Банско бе огласено от стотици звънци. Над 300 мъже, жени и деца от трите квартала на курортния град се включиха в традиционното разиграване „Дрънкане на звънци“. Ритуалът предвещава настъпващата Нова година, а със звъна на чанове местните кукери прогонват злите сили от града.

Коледният ден се превърна в атракция за всички гости на Банско, които се стекоха на площада, за да наблюдават зрелището. Тежките чанове опаса и народният представител Александър Мацурев, който също се включи в дефилето. Емблематични фигури като Димитър Кехайов-Мимо, който през 2017 година влезе в шапката на новинарските емисии с най-атрактивния кукерски костюм с дължина на косъма от 1.05 сантиметра, също не пропусна традиционното дрънкане на звънци. Млади момичета също опасаха тежките чанове, без притеснения и страх, че ще посинят краката им. Дечица на различна възраст, закърмени с любов към традициите, също бяха сред атрактивните участници, опасани с подходящи за възрастта им по-малки чанове. След около едночасово дефиле в центъра на Банско кукерите до тъмно обикаляха улиците на града, за да прогонят и последния останал зъл дух от града.

Мероприятието е като генерална репетиция за предстоящия кукерски фестивал в първия ден от новата година. Участниците запечатаха празничния ден в обща снимка пред паметника на Никола Вапцаров.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *