Над 300 кореняци от с. Яково, което се прочу с руската лента за баба Ванга, се събраха на курбан за Петровден

Близо 300 жители  с корен от петричкото село Яково се събраха за традициония курбан за здраве, даден дни след храмовия празник на църквата “Свети Петър и Павел”. Тази година събитието бе изместено с няколко дни заради това, че се падна в работен ден.

Църквата „Свети Петър и Павел” се намира на 50-ина метра от селския площад и традиционно на 29 юни се дава курбан за здраве. Главни организатори са църковното настоятелство в селото начело със Стамен Танчевски, който е наследил този ангажимент от баща си Петър и полага грижи и за поддръжката на църквата.

Село Яково стана известно с  факта, че там е сниман руският филм за баба Ванга. С кадър на местния храм започва лентата.

Двама от местните са дарили четири коча за курбана.  Преди да освети казаните, отец Иван поръси всички миряни със светена вода и отслужи света литургия в храма.

Събраните средства от курбана тази година ще се използват за боядисване на църквата. На търга за продажба на дарените вещи и хранителни стоки бутилка домашна ракия бе изтъргувана за 50 лева, а домашни погачи при наддаването стигнаха цени до 10 лв.

Любопитна е историята на с. Яково, което през 20 век е общински център за околните села Дреново, Тонско дабе, Драгуш, Иваново и Крънджилица. Населението през 60-70 години на миналия век е наброявало над 600 души, а сега адресно регистрирани са само  96 жители. Селото е с изградена водопроводна мрежа и асфалтиран път. Някога е имало училище, което в края на миналия век е закрито и в момента не функционира. През 1980 г. в Яково е  имало дори  родилно помещение, зъболекарски кабинет и лекарски. В сградата на кметството е била разположена и библиотека, но днес всичко това е вече само спомен… 

ЛИДИЯ МАНЕВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *