Над 50 семейства от Крайници емигрирали в чужбина за 30 години, обявените им за продан имоти привличат хора от цяла България

В най-голямото село в община Дупница – Крайници, в момента живеят около 2000 души. И то не е подминато от емигрантската вълна. След 10 ноември 1989 г. над 50 семейства са емигрирали в САЩ, Италия, Англия… Някои от тях си идват и ремонтират къщите си, други решили да останат в чужбина и ги обявяват за продан.


Кметицата Мариана Димитрова

В Крайници има училище, където учат около 100-тина деца от селото и съседното Червен брег. Има и детска градина, посещават я около 50 деца.

В Крайници от месец юли има и брокерска къща, в която работи пенсионерката инж. Христина Николова. За тези няколко месеца тя успяла да продаде стара кирпичена къща за 13 500 лв.


Гастарбайтерът в Италия Васил Начов е реновирал родната си къща и й е придал хубав външен вид

„Има голямо търсене на имоти в селото. Повечето желаещи да се установят тук или да имат място за почивка са от София, но има и клиенти от Варна, Благоевград… Столичани търсят малки къщи, но с голям двор. Идват с желанието да купят имот, да има място да засадят малко зеленчуци, да посеят зеленина. Повечето са млади семейства с малки деца. Бягат от мръсния въздух в столицата, искат децата им да растат на спокойствие, сред природата. Селото е близо до София, има детска градина и училище.


Брокерката на имоти Христина Николова 

Клиентите с по-малки възможности търсят по-малки къщи, в повечето случаи стари, на по 80-100 г. Наскоро беше купена една такава за 13 500 лв. По-заможните клиенти търсят къщи на два етажа, да не са гредоред, а с плоча и с голям двор.

Местните жители, като разбраха, че към имотите в селото има интерес, качиха цените с 30-40%. В момента двуетажна къща в центъра на селото се продава за 75 000 лв., но няма интерес към нея.


Място за отдих в центъра на селото

Цените на парцелите също скочиха. В момента вървят по 50 000 лв. за дка. Има голямо предлагане и голямо търсене. Въпросът е да се намери балансът между продавач и купувач“, заяви за „Струма” брокерката Хр.  Николова.

„Семейства от Дупница, Благоевград и София се сдобиха с имоти в Крайници от началото на годината. Селото ни е голямо и на хубаво място. Намира се до Самоковско шосе, близо е до столицата. Вярно, над 50 семейства емигрираха в чужбина, но въпреки това в селото живеят много млади хора. От началото на годината тук се родиха 15 деца, което ни радва. Много от младите хора работят в София, пътуват всеки ден, други работят в Дупница. В бившето ТКЗС се образува нещо като индустриална зона, има дърводелски цехове, автосервизи… В тях работят предимно хора от селото. Безработицата в Крайници е малка, всеки си е намерил препитание“, разказа кметицата Мариана Димитрова.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *