HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Над 500 земляци се събраха на родова среща в село Калиманци, гастарбайтери долетяха от Америка и Германия

Най-младият кмет в Пиринско, 27-годишният зооинженер Стоян Пъхлев, организира вълнуваща земляческа среща през уикенда в село Калиманци, община Сандански. Над 500 наследници на родове се събраха на общи трапези.

Тази година от най-далече – Америка, пристигнаха семейство Александър и Петрана Найденови. Те живеят от години в Чикаго, родители са на две момчета и са наши жители. Техни връстници, около десетина семейства, както и моите родители, живеят постоянно в селото, част от тях се занимават с отглеждане на едър и дребен добитък, други – със зеленчукопроизводство и лозови насаждения. В селото, което е с 200 жители, основна група са пенсионерите. Младите хора избират да живеят и работят в чужбина и големите градове – София, Благоевград и други. За празника се завръщат в родния край с голямо вълнение и умиление, от Германия пристигнаха моите връстници Георги Радин, Илия Шулев и Боби Самарджиев. В момента в селото ни най-младият жител е дъщеричката на Станимира Георгиева и 27-годишния Димитър Самарджиев – Божидара, която е на 1 година и 10 месеца.

Тези срещи ни дават много, зареждат ни с позитивна енергия, всички се веселят на кръшните хора и отпускат душата си на трапези с фамилията си. По традиция в селото правим курбан и на Илинден, защото някои от отпуските на гастарбайтерите изтичат в края на месеца”, заключи младият кмет и пожела още млади жители и поводи за празнуване в село Калиманци.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *