HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Над 80 автомобила паркираха на площад „Свобода“ за първия ретро парад в Дупница, бизнесменът Ст. Владимиров изкара своето „Пежо 404“, купено от бащата на депутата Ив. Ибришимов – Тодор, учителят В. Христов показа „Булгар Рено“ от 1969 г., за което броил 1500 долара, които бил пестил за жилище

Жители и гости на Дупница имаха уникалния шанс да видят над 80 ретро автомобила, които паркираха на площад Свобода“ за първия автомобилен ретро парад, на който общината е домакин. Организатори на събитието бяха Автомобилен ретро клуб „Авангард“ – Перник с председател Владимир Димитров и община Дупница. Стоян Петрунов от Българския автомобилен клуб „Ретро“ участва на ретро парада с два невероятни ягуара – E Type, 1968 г., и XJS, 1976 г.

„Роден съм в София. Завърших химия и външна търговия. Занимавам се с бизнес. Двата ягуара ги купих от Европа, бяха за скрап. Работя с един изключителен екип, с който постигнахме тези резултати с колите“, разказа любезно за вестник „Струма“ Стоян Петрунов.

До него представяше своя ретро „Мерцедес Бенц” от 1958 г. бившият рейнджър от Камбоджа, актьорът от Дупница о.з. старшина Крум Янакиев. „Този красив мерцедес ми е подарък по случай 60-годишния ми юбилей от сина ми Георги, който от години върти бизнес в САЩ. Имам го от 3-4 години и с него возя абитуриенти, младоженци и приятели за хубави поводи“, разказа Крум Янакиев.

Бизнесменът, който се занимава с внос и износ на автомобили – Антонио Кирилов от Дупница, представи на ретро парада своя прекрасен „Линкълн Континентал”. „Автомобила купих от САЩ, брат ми е там. Обичам колите от дете и се занимавам с внос и износ на леки автомобили“, заяви Антонио Кирилов.

Кирил Иванов от София беше дошъл с „Опел Олимпия” от 1956 г. , а Аспарух Семерджиев от Велинград, който по професия е полицай, показа „Варшава” от 1968 г. Тоноператорът от Дупница Георги Христов представи своя симпатичен „Фиат 600“, 1995 г. Стъклата се дърпат назад и вратите се отварят наобратно. Обемът на двигателя е 600 кубични сантиметра, с 24 конски сили и се движи с 95 км в час. „Купих колата от приятел преди 17 години. Направих й основен ремонт”, разказа Георги Христов.

Един от най-авторитетните и дългогодишни учители по български език и литература в община Дупница Васил Христов, баща на прокурора Ивайло Василев и съдията, член на ВСС, Камен Иванов, се представи на ретро парада със своя автомобил „Булгар Рено 10“ от 1969 г. „Роден съм през 1933 г. в село Дяково. Бях учител по български език и литература първо в Синапово, Тополовградско, пенсионирах се в дупнишката гимназия „Христо Ботев“. През 1968 г. се разболях от жълтеница, но лекарите в София ме спасиха. През 1969 г. реших спестяванията за апартамент да ги дам за лек автомобил и така купих „Булгар Рено”-то. Взех го за 1500 долара, за времето си това бяха много пари“, разказа Васил Христов.

Полицаят от Дупница Любомир Петров беше дошъл с BMW 5181 от 1985 г. „Колата имам от 4 години, наследих я от роднини“, заяви Любомир Петров.

Бизнесменът Стойчо Владимиров от Дупница показа на ретро парада своя автомобил „Пежо 404“, 1967 г. „Страстта ми към леките автомобили ми е от малък. А това пежо го купих от лекаря по дентална медицина д-р Иван Ибришимов“, разказа Владимиров.

Председателят на Автомобилен ретро клуб „Авангард“ – Перник Владимир Димитров връчи специална награда на заместник-кмета на община Дупница Крум Милев за оказаното съдействие. „Това мероприятие нямаше да го има без кмета на Дупница инж. Методи Чимев. Благодаря ви за всичко“, каза още пред присъстващите Вл. Димитров.

„Аз искам да благодаря на Влади, идеята беше чудесна. Дано това първо за нашия град мероприятие стане традиция. Доколкото разбрах, имаме достойни представители, искрено се радвам да бъдат сред наградените. Успех на всички, за мен беше удоволствие“, поздрави присъстващите кметът на община Дупница инж. Методи Чимев.

В категория мотоциклети бе награден Генчо Георгиев с BMW R71 от 1938 г. В категория соцавтомобили призът отиде при Георги Георгиев за ВАЗ 2106, в автомобили, категория от 50 до 64 г., спечели Христо Бабачев с „Рено Дофин“ от 1959 г. В категория автомобили от 65 до 75 г. победи Николай Панчев с BMW 1802. В категория автомобили от 76 до 84 г. победител стана Ягуар XJS на Стоян Петрунов. В категория „Янгтаймер“ победител е Валери Гиздов с „Мерцедес S 60 CLK”.

Организаторите на автомобилния ретро парад дадоха и две специални награди, които отидоха при Камен Михайлов с „Мерцедес СL 380” от 1980 г. и при лекия автомобил „Булгар Рено 10“ от 1968 г. на Васил Христов. На сцената се качи неговият син – прокурор Ивайло Василев, който взе купата.

Приза на организатора спечели „Пежо 404“ на бизнесмена Стойчо Владимиров. „Здравейте на всички, за първи път излиза този автомобил на показ, надявам се, че няма да бъде за последен. Благодаря на всички участници и следващия път да са повече, живи и здрави да са всички“, сподели пред присъстващите бизнесменът Стойчо Владимиров.

Приза на кмета инж. Методи Чимев получи бизнесменът Стоян Петрунов за другия си прекрасен „Ягуар Е Type” от 1968 г.

Докато разглеждаха красивите ретро автомобили, голяма част от присъстващите, сред които треньор по кикбокс №1 на община Дупница Кирил Чакъров и синът му, се снимаха пред ягуара на Стоян Петрунов, а актрисата и журналистка Петя Хаздай се снима за спомен с ретро автомобила „Мерцедес Бенц”, 1958 г., на бившия рейнджър от Камбоджа Крум Янакиев.

Народният представител, лекарят по дентална медицина д-р Иван Ибришимов, и чаровната му дъщеричката Юлия се снимаха до лекия автомобил „Пежо 404”, който е бил на баща му д-р Тодор Ибришимов, а сега е в колекцията на бизнесмена Стойчо Владимиров.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *