Наемателите на коледните къщички в Благоевград хлопнаха кепенци седмица преди да изтекат договорите им, писмата на децата до Дядо Коледа още са в пощенската кутия…

Наемателите на коледните къщички в градската градина в Благоевград хлопнаха кепенци и ги освободиха седмица преди да изтекат договорите им. В опустялата градска градина вчера по земята се търкаляха няколко чадъра и кашони от банани, а писмата до Дядо Коледа на хлапетата на Благоевград, пуснати в поставената голяма пощенска кутия, са все още там в очакване някой да ги извади…
Благоевградчани не помнят в историята на коледния базар досега търговците да са го напускали, преди да им изтекат договорите за наем.


Тазгодишното издание стартира с леко закъснение заради скандал, след като бившата служителка в Общинския инспекторат Анели Никова протестира срещу намерението на общината да определи наемателите с чоп заради многото кандидати и така се стигна до търг. На проведените два поредни търга за отдаване под наем обаче не се явиха нито А. Никова, нито голяма част от подалите заявления, че искат да ползват къщички в Коледното градче за търговска дейност. В крайна сметка четири от общо десетте къщички останаха без наемател и бяха предоставени на социалните, образователни и културни общински звена за базари и благотворителна дейност.


„Нямаше хора както предишните години, нямам обяснение защо“, откровен бе вчера пред репортер на „Струма“ Иво Митев-Скиф. Той заедно с Николай Христов са сред постоянните участници в базара през последните години и заради огромния наплив от клиенти скарата им винаги е работила до последния ден. Тази година двамата работиха поотделно, но и двамата, както и останалите 4-ма наематели, си тръгнаха, преди да им изтекат договорите, които са до 14 януари.
„Бях затворил заведението си заради обекта в градската градина и прецених, че за бизнеса ми е по-добре да го отворя. Може би на потока от клиенти повлия и лошото време, имаше дни с гъста мъгла, а два дни валя“, отбеляза ресторантьорът.
Клиенти, които обядваха вчера при него, се включиха с мнения, че градът по време на коледните и новогодишни празници този път бе необичайно пуст и това е една от причините да няма клиенти и в Коледното градче, както е било през миналите години. Липсата на закрито пространство, където хората да седнат, каквото имаше в старите дървени павилиони, наричани от благоевградчани „кочинки“, също бе изтъкнато като евентуална причина за слабия интерес към базара тази зима. Както и това, че не са правени опити да му се придаде празнична атмосфера. Вероятно отражение е дало и обедняването на благоевградчани.


„На 7-ми беше последният работен ден на базара. За останалите наематели не знам какви са причините, но аз си имам други ангажименти и прецених, че не си заслужава повече да стоя там, въпреки че не се оплаквам от оборота, който имах“, заяви ресторантьорът Николай Христов. Обяснението му за по-слабата посещаемост на Коледното градче тази година е дъждовното време, но бизнесменът подчерта, че на който му се е работило, е бил на печалба.
Какви точно са причините за слабия интерес към Коледното градче на Благоевград тази зима е предмет на анализ, който вероятно общината тепърва ще направи.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *