Наематели от втория етаж на ГУМ – Дупница избухнаха: Плащаме по 14,50 лв. за кв.м щанд, за столичани свалиха цената на 6 лв., сега искат да ни натикат в ъгъла, където клиент не може да стигне, ще фалираме

Недоволни от новото разпределение на щандовете след наемането на голяма част от втория етаж от голяма столична фирма, наематели връчиха подписка на управителката Цветанка Вуковска.
Вчера репортер на “Струча” отиде при наемателите на щандове на втория етаж на градския магазин. Някои от тях са там от 1988 г. Сред търговците е и майката на зам. кмета Крум Милев.
В огромното помещение, което е около 900 кв.м, са позиционирани само 19 щанда, тъй като вторият етаж не е атрактивен за търговците, клиенти почти няма.
“От 19 търговци не се подписаха само 4-ма. Недоволстваме от това, че новият наемател ще заеме голяма част от етажа, а нас искат да ни натикат в един ъгъл, където клиентите ще имат труден достъп до щандовете, почти няма да се виждаме. Ние сме играли на търг за щандовете, цената, от която тръгваме, е 14,50 лв. за кв.м. За новия наемател свалиха цената на 6,00 лв. за кв м. Търговете бяха за точно определени места, сега ни карат да се преместваме на неподходящо място. Може ли да се отдава на търг нещо, което вече е отдадено? Магазинът на новия наемател ще се разпростре и върху нашите щандове, а някои от нас плащат по 700 лв. месечен наем за щанд, други по 200-400 лв., търговията върви слабо. След толкова години труд ще фалираме”, заяви Райна Йорданова, която е наемател на щанд от 1988 г.
Други от наемателите споделиха, че договорите за наем на някои все още не са изтекли. Някои са с договори за 3 г., други за 7 г. За всеки щанд се плаща патентен данък в общината. Фирмата на новия наемател е регистрирана в София и плаща данъци там. „Общината ще загуби от патентния данък, който плащаме, ще загубим и ние, тъй като ще сме принудени да затворим щандовете“.
Друга наемателка пък се оплака, че всяка фирма плаща по 32 лв. за ток на месец. „Няма равнопоставеност, една фирма може да има един щанд, друга – три, но и двете плащат по 32 лв.“, заяви тя.
Искането на наемателите на щандове е те да се сложат на по-подходящо място, така че клиентите да имат достъп до тях, а не да бъдат натикани в ъгъла. Те се оплакаха, че докато все още са на местата си, новият наемател извършва измервания върху щандовете им, за да сложи своите след време.
Както “Струма” писа, преди около месец общинските съветници гласуваха по предложение на управителката на ГУМ Цв. Вуковска да се фиксира основна цена от 6,00 лв. за кв.м за наем на втория етаж на ГУМ, ако се появи голяма фирма. Наскоро беше проведен търг, на който се явиха две фирми, една от Кюстендил и една от София. Първоначалната обявена цена от ръководството на ГУМ за част от етажа беше 4800 лв. Новият наемател даде оферта от 5000 лв. и спечели търга. Той ще стопанисва обекта през следващите 7 г.
При назначаването й за управител на ГУМ Цв. Вуковска обеща пред общинските съветници да направи по-атрактивен втория етаж, за да може да тръгне търговията на наемателите, но вместо подобрения сме притиснати да напуснем щандовете си“, заявиха наематели.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *