Наздравици и танци в Черниче и кв. Дрънкалица! Групата на Спас Тодоров показа как се прави!

Кукерите в симитлийско празнуват. Тази седмица епицентърът на кукерските празници е община Симитли, а празниците започнаха снощи в Черниче.  Всички кукери от групата на Спас Тодоров, познат като Спасе „Каруцата”,  направиха традиционния си  празник в петък вечер.  Приготовленията за празненството започнаха от рано, което е повод за веселба преди големия празник.

Един от най-добрите готвачи в общината Иван Костов приготви няколко казана фасул и супа, с които да се нагостят всички присъстващи. Жива музика е задължителна, без нея не може. Веселбата и дългите хора продължават до късно вечерта. Като ревностен пазител на традициите и кметът Апостолов, заедно с  председателя на Общински съвет Симитли Владимир Христов и кмета на село Черниче Георги Стефанов присъства на веселия празник и поздрави всички.

Спасе Каруцата е ръководител на групата и по неписано правило именно ръководителят е и основен организатор на кукерските веселби. Групата на Спас е съставена предимно от младежи, а това може само да радва всички техни предци, които искат традицията да бъде запазена.

Кукерите и техните приятели от  квартал „Дрънкалица” на Симитли се събраха в ресторант „ИВАС” на кукерски празник с много веселие и настроение. Близки и приятели на бабугерите вдигнаха наздравици за здраве на кукерите и за по-големи успехи на групата. Над 150 човека изпълниха ресторанта и се веселиха до късните часове на нощта. С кукерския празник казват благодаря на всеки съсед и напомнят, че започват подготовка за новата Сурва, за 1 януари 2019 година. Големите пазители на традицията на кукерството всяка година се опитват да вдъхновят и да запалят огъня на българщината у все повече младежи и  малки деца. От най- малки до големи заедно празнуваха. Оркестър веселеше празнуващите, които не спираха да вият дълги кръшни хора. Кметът Апостол Апостолов и председателят на общински съвет Симитли Владимир Христов споделиха празника и на кукерите от „Дрънкалица“. Там над 20 малки кукерчета дадоха заявка за продължаване на традициите като с мерак обещаха да се направят и тази година.

Kукерската група от  село Черниче  „Сухата река” на  Николай Аспарухов – Талайката също направи голям празник за всички кукери и гости. Многото кукери, приятели и гости се събраха на игрището в училищния двор Черниче снощи.

Водачът на групата „Сухата река” не посрами кукерите си и тази година беше се погрижил за веселбата в Черниче – за всички на празника пя фолк-звездата Райна.

Кметът  на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на общински съвет Владимир Христов, кметовете на селата в общината, както и приятели от други кукерски групи в общината споделиха празника на кукерите от „Сухата река”, а голямата веселба продължи почти до сутринта. Организаторите дадоха дума, че за идната Сурва ще изненадат с костюми, маски и сурати Черниче, община Симитли , като дори облякоха костюми и минаха сред гостите- да се усети атмосферата на сурва. През цялото време на импровизирана видео стена течеше запис от денят- заради който снощи вдигаха празник- 1 януари.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *