Назначават свещеници на служба в аптеките, ще освещават купените лекарства

Православни свещеници ще бъде назначавани на щат във всяка голяма аптека в страната, считано от 1 януари догодина, научи „Труд“.

В районите с предимно мюсюлманско население ще има имами.

Разпоредбата е гласувана единодушно на закрито заседание на парламента преди разпускането му за изборите и ще бъде публикувана в следващия брой на „Държавен вестник“ идния вторник. Предложението било прокарано от съмишленици на партия „Воля“ (която не беше в предишното НС – б.а.) на аптечния бос Веселин Марешки и гражданско християнско сдружение „Изцеление“.

Ролята на духовните лица в аптеките ще бъде да освещават купените лекарства и да благославят клиентите.

„Важно е да се знае, че това ще става абсолютно доброволно и безплатно“, поясни Анатоли Мудров от сдружение „Изцеление“ и поясни: „Има дългогодишни изследвания на руски академици, че освещаването на медикаменти засилва тяхната ефективност при множество заболявания. Благословията от своя страна действа благоприятно върху имунната система и възстановителните процеси в организма на човека.“

„Не виждам защо, след като почти във всяка болница има параклис, в аптечните заведения да не работят божи служители“, коментира министърът на здравеопазването от служебния кабинет Илко Семерджиев. „Щом става въпрос за здравето на народа, средства и усилия не бива да бъдат пестени“, добави той.

„Клиентите в аптеките и досега въздъхваха „Боже мой“, след като получат касовата бележка. Добре е, че това вече ще се извършва от оторизиран служител“, коментираха от Светия синод и изразиха дълбоко задоволство от решението на депутатите.

Изисквания

Осигуряват им работна площ, столове и бюра

Според приетата разпоредба собствениците на аптеки се задължават да осигурят поне по 2 квадратни метра работна площ за свещенослужителите, както и стол и бюро. Разходите по проекта ще се поделят между здравната каса и Светия синод, а финансова подкрепа ще дойде по линията на европейската програма „Духовно извисяване и здравеопазване“.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *