Назначават 141 асистенти в Кюстендил на договори за обгрижване на хора с увреждания, заплатата им от 560 лв. гарантирана до края на август

47 000 лева месечно са осигурени за лични асистенти в община Кюстендил след договор с Агенция „Социално подпомагане”, обяви вчера заместник-кметът Радмила Рангелова. С парите ще се плаща за 141 потребители, поясниха още от кметството. От началото на месеца започна и сключването на първите договори с личните асистенти и потреблението на услугата.

„През миналата година сме обгрижили 191 човека след реализирани икономии и непроменена минимална работна заплата на личните асистенти. За потребността на по-голям брой потребители на тази услуга ние сме уведомили и Агенция „Социално подпомагане”, изобщо всички институции, от които зависи. Това, че има интерес към това перо, говори и регистърът на чакащите”, коментира Радмила Рангелова.

„Изключително доволна съм от тази възможност. Кандидатствах да съм личен асистент на майка ми. Тя е след операция с онкологично заболяване. Разходите са много, купувам лекарства, памперси, по-специални храни, така че парите ми бяха необходими. Много бързо стана процедурата по кандидатстване, одобриха ме миналата година. За съжаление майка ми почина и договора го прекратих преждевременно. Хора с увреждания има много, имам познати, които се интересуваха, хубавото е, че има бройки и тази година”, сподели 37-годишна кюстендилка, която работи на четиричасов трудов договор в града.

Броят на подалите по списък заявления възлиза на 344, от които след зачисляване на новите нуждаещи се от асистенти чакащи ще останат 203-ма. Услугата е динамична и отворена и всеки месец ще се обработват нови заявления, като се работи по старата утвърдена методология.

„Критериите за ползване на услугата е лицето да бъде с увреждане или дете, което е до 90%. След промяната в законодателството децата с увреждане над 90 на сто се обезпечават по различен начин. На децата, попадащи в нашия списък, им осигуряваме лични асистенти, както и на хора над 65 години в невъзможност да се самообслужват”, добави заместник-кметът по социалните дейности.

От услугата „Личен асистент” могат да се възползват близки или роднини на децата с увреждания. „Необходимо е само да подадат заявление за лицето, на което искат да асистират, и да приложат диплом за завършено средно образование”, уточни още Рангелова.

Възнагражденията, които ще получават личните асистенти, са в размер на минималната работна заплата. От тази година тя става 560 лева. Средствата за гарантирани до 31 август на тази година.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *