Назначени без конкурси от екскмета Камбитов управители на общински фирми се „снишиха” да не загубят постовете

Нито един от шефовете на общински фирми в Благоевград, назначени от екскмета Камбитов без конкурс, до момента не е декларирал доброволно желание да освободи поста. През 2012 г. Юрий Воев бе назначен за шеф на „Пазари“ ЕООД, а бившият служител в Областно пътно управление Васил Атанасов оглави „Паркинги и гаражи“. През 2016 г. синът му инж. Венцислав Атанасов застана начело на новата общинска фирма „Благоевград инвест 2016“ ЕООД, а година по-късно съученичката на тогавашния зам. кмет по хуманитарните дейности Христина Шопова – Десислава Кузманова, бе назначена за управител на „Благоевград фест 2017“ ЕООД.

„Благоевград фест“ бе първото общинско дружество, което привлече вниманието на новата общинска управа на Благоевград начело с кмета Румен Томов още в началото на стартиралата спешна ревизия на финансовото състояние в кметството. На първата пресконференция преди няколко дни градоначалникът обяви, че се подготвя закриване на фирмата, в която работят 4-ма служители, сред тях и дъщерята на предшественика му Ат. Камбитов, но подробности за огромните разходи, правени през дружеството,  предстои да се огласят.

„На кантар” са и други общински фирми, в които също текат проверки, призна миналата седмица кметът Томов, но не пожела да коментира проблемите в тях, преди да излязат резултатите.

„Както „Струма“ писа, последните финансови отчети и баланси на всички 10 общински дружества по времето на екипа „Камбитов” показват, че две от фирмите са с тенденциозно влошаващи се резултати.

В края на април пред ОбС шефът на „Паркинги и гаражи – Благоевград“ ЕООД В. Атанасов докладва за по-ниска печалба в сравнение с предходната 2016 г. Той се оправда с намалението на събраните глоби от репатриращия автомобил и поставянето на скоби в резултат от промените в закона за дейността на органите на МВР. Според тези промени длъжностно лице от полицията вече не придружава репатриращия автомобил, а това директно ограничава периметъра на действие само в „синя зона“.

В. Атанасов натрупа доста негативи и заради сигнали на граждани, че не се таксуват, нито се налагат глоби на привилегировани лица дори след публикуване на снимки в социалните мрежи, имаше и много сигнали за наложени неправомерно санкции от негови служители, включително спечелено дело срещу общината. Общински съветници тогава припомниха основната причина за създаване на „Паркинги и гаражи“ през 2008 г., а именно набиране на средства за изграждане на нови общински паркинги. Такива обаче и до момента няма изградени.

Другата фирма, декларирала в отчета си през април съществен спад в приходите и задълбочаваща се негативна тенденция в тази  посока, е „Пазари“ ЕООД. Управителят Юрий Воев бе посочил като основна причина за лошите резултати по-малко отдадени под наем търговски площи и временни търговски обекти. Дружеството, в което работят 5-има души, завърши миналата финансова година с нетна печалба от 20 хиляди лева, но тенденцията е за отлив на наематели, респективно постъпления, въпреки намалението в наемните цени.

Факт е, че закритият пазар обезлюдява от години, търговците отдавна нямат интерес към търговете за отдаване под наем на открити площи, а магазините затварят един след друг заради липса на клиенти. Преди няколко месеца управата на „Пазари“ ЕООД направи опит да върне клиентите в закрития пазар, като забрани на търговците на мляко и млечни изделия да продават стоката си на откритото тържище в сряда и събота и ги вкара вътре. Тази мярка обаче не съживи и със стотинка бизнеса на останалите наематели, които продължават да намаляват. Дружеството от няколко години е свило дейността си и по отношение на тържищата в кварталите „Запад“ и „Струмско“, които на практика се самозакриха и не функционират.

За сравнение, без просрочени задължения и дори на печалба при последния годишен отчет бяха общински дружества като „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Благоевград” ЕООД, „Център за психично здраве – Благоевград” ЕООД и „Медицински център I – Благоевград” ЕООД, като последното дружество отчете чиста печалба от 20 хиляди лева. От медицинските общински дружества единствено онкологичната болница „Св. Мина“ е „на червено“ заради просрочени задължения от предишни години.

На този фон лошите финансови резултати на назначените от Камбитов управители на „Паркинги и гаражи“ и „Пазари“ са факт, така че няма да е изненада, ако новото общинско ръководство предприеме стъпки не само за смяна на управителите, но и непопулярни мерки по оздравяване на работата в тях. И дали въобще е оправдано „Пазари” да съществува като самостоятелно звено.

ДИМИТРИНА АСЕНОВАКоментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *