Назрява бунт в бяло! Шефовете на отделения в МБАЛ – Благоевград в готовност да напуснат, ако назначат предложения от ПП д-р М. Спасов за вр.и.д. (ОБНОВЕН)

Гастроентерологът д-р Михаил Спасов е най-вероятният нов изпълнителен директор на МБАЛ – Благоевград. Кандидатурата му е била обявена официално на вчерашното работно съвещание с участието на завеждащите на отделения, което бе свикано за 11 часа от Съвета на директорите. Председателят на борда адвокат Магдалена Симеонова и членът Христина Гетова, началник на Правна дирекция в Министерство на здравеопазването, са обяснили, че на 9 февруари ще има общо събрание на акционерите, на което ще бъде избран временен изпълнителен директор до провеждането на конкурс. Здравният министър проф. Христо Хинков бил определил за поста д-р Михаил Спасов, който работи в болница ПУЛС и в частен медицински център. Това е предизвикало недоволство сред шефовете на отделения в МБАЛ – Благоевград не само защото колегата им работи в конкурентната болница, но заради липсата на управленски опит. Повечето от лекарите реагирали негативно и заявили, че дори не са чували за него.

Съдебният лекар д-р Камен Аврамов казал, че го е  видял за пръв път на снимка във  в. „Струма“. „Не може да се налага ординатор в отделение за болничен директор, който няма никакъв управленски опит. Не сме съгласни и започваме протестна подписка. Ако това се случи, всички началници на отделения имаме готовност  да подадем молби за напускане”, заяви завеждащият на ортопедично отделение д-р Николай Пиринчиев.

Припомняме, че шефското място се оваканти след внезапната кончина на болничния директор д-р Огнян Митев на 20 декември миналата година. За поста бяха спрягани различни лекари, а това на д-р Михаил Спасов се появи през последните дни. Оказа се, че той е номиниран от „Продължаваме промяната“ като техен активист. На последните местни избори е бил на 15-о място в листата за общински съветници в Коалиция „ПП-ДБ“.

От „Демократична България“ обаче номинираха за болничен директор д-р Румен Кондев, лекар с над 40-годишна практика. Той е дългогодишен началник на вътрешно отделение и със солиден административен опит като ексдиректор на РЗИ – Благоевград, на РЗОК – Благоевград, зам. кмет на Разлог в периода 2003-2007 г.  Той бе отличен като лекар на годината от БЛС – Благоевград заради високия си професионализъм по време на двегодишната ковидна пандемия, през която спаси и излекува стотици пациенти.

Със забележителна професионална практика е и шефът на хирургично отделение д-р Димитър Димитров, който пръв бе лансиран за болничен шеф преди две седмици. Той е лекар от 1990 г., завършил е медицина в Киев и в Тел Авив, с множество специализации и успешна професионална кариера. Член на Дружеството на хирурзите в България и Израел, където е работил 11 г.   По време на пандемията от коронавирус преди 2 години заедно с неговия син д-р Георги Димитров бяха определени за координатори на Експертния консултативен съвет към здравното министерство, отговарящ за унифицирания протокол за диагностика и лечение на Ковид-19, единствения български протокол, признат от Европейската медицинска асоциация. В края на миналата година той бе назначен със заповед на здравния министър за зам. директор на МБАЛ – Благоевград по медицинската част.

Вторият зам. директор е Янко Кочев по икономическата част, който бе назначен през март 2023 г. от болничния шеф д-р Огнян Митев на мястото на д-р Александър Костов. Двамата зам. директори изпълняват оперативни функции в управлението на МБАЛ – Благоевград, а административните решения за болницата се вземат колективно от настоящия дамски борд на директорите, в който обаче няма медик.

Междувременно в болницата продължава проверката на ИА „Медицински одит“, която бе назначена от премиера Николай Денков, като по първоначална информация има данни за финансови проблеми.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА   

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

 1. Анти партизански назначения

  Единственият доказан професионалисти д-р Димитров.

  Отговори
 2. Ала-бала, не промяна, а измама

  Айдааааа, лекар-партиец от чужда болница се парашутира в шефския стол на МБАЛ?
  Никаква промяна няма, а пълна измама.
  Досегашният заместник на д-р О.Митев (Светла му памет!) става временно и.д. директор до провеждане на конкурс, кое е неясно и невъзможно?!
  Как така без никакъв управленски опит, а с партиен актив ще се назначават директори бе, и временно дори?
  Един такъв директор активист на ПП фалира болницата във Велинград.
  Продължаваме самокомпрометирането, не промяна, а ала-бала измама.
  Безсрамници.

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *