Наистина ли кофеинът помага за растежа на косата

Точно както чаша кафе може да превърне една неспокойна сутрин в страхотна, кофеинът всъщност може да помогне за събуждането на космените ви фоликули. Продуктите за грижа за косата с добавен кофеин може да звучат като рекламен трик, но ще се изненадате доколко тази съставка може да е от полза за кичурите ви.

Някои марки рекламират кофеина като ефективен стимулатор на растежа на косата в шампоани, балсами и други лечебни процедури.

Въпреки че съставката може да е доста полезна, не е препоръчително да изливате кафе директно върху скалпа си, за да накарате косата да порасне. Това може да има обратния ефект и да предизвика дразнене. Използването на продукти за коса, които съдържат кофеин, е по-безопасно, тъй като те обикновено включват други съставки, които са полезни и същевременно защитават кичурите.

Какви са ползите от кофеина за коса?

Според дерматолога Денди Енгелман, изследванията показват, че кофеинът може да има множество ползи за косата. Проучванията предоставят доказателства, че съставката е стимулатор за растежа на кичурите, което е установено в изследване на пациенти с алопеция. Освен това, кофеинът е подобрил бариерната функция в скалпа на хората, което може да помогне за неговото и цялостното здраве на косата. В съставката също така се съдържат антиоксиданти, които могат да бъдат полезни, въпреки че са нужни още изследвания за доказване на конкретните им ползи.

Докато д-р Енгелман е привърженик на използването на кофеин в грижата за косата, трихологът Кери Йейтс не вярва, че той има толкова много ползи. „Твърди се, че кофеинът стимулира фоликула и някои марки дори ще промотират, че той подобрява дори обема. Няма реални доказателства, че той допринася за растежа на косата или за увеличаване на обема ѝ. Все пак, кофеинът наистина осигурява антиоксидантни ползи, които ще помогнат за поддържането на здрав скалп“, казва тя.

Може ли кофеинът да помогне за растежа на косата?

Кофеинът изглежда има стимулиращ ефект върху клетките. Поради това той може потенциално да помогне за растежа на косата. По природа е стимулант, който увеличава кръвообращението, което може да има ефект да подхранва космените фоликули. Също така може да има възможност да доставя повече кислород, което може да увеличи клетъчния растеж. 

Според проучване, кофеинът може да помогне за блокиране на превръщането на тестостерон в дихидротестостерон – хормонът, който спира растежа на косата при хора, които са генетично податливи, като хора с андрогенна алопеция и косопад.

Има ли странични ефекти от кофеина?

Възможно е чувствителният скалп или твърде честата употреба на кофеин в косата да доведе до сухота или раздразнение. Освен това, в зависимост от продукта, продължителната употреба може да доведе до потъмняване или обезцветяване на кичурите. 

Според Йейтс обаче, кофеинът е включен в толкова ниски нива във формулите за грижа за косата, че не би трябвало да има странични ефекти от използването му.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *