Най-абсурдните закони, които действат и днес

Ако караш пиян, ще те разстрелят. Ако мастурбираш, ще те обезглавят. Ако нямаш съпруг и скачаш с парашут в неделя, ще те вкарат в затвора.

Това не са измислици на някой ексцентричен режисьор или писател, а действащи закони, приети в различни години назад и още неотменени в различни държави.
Тибетските монаси
Един от най-абсурдните закони в историята на тоталитаризма – в Китай не е позволено на будистките монаси в Тибет да се прераждат, без да имат разрешение от правителството. Според изявление, издадено от държавната администрация, касаещо религиозните въпроси, е издаден закон, който стриктно регламентира процедурите, засягащи този процес.
Маргаринът
Знаете ли, че ако си купите маргарин с жълт цвят в Мисури, сте извършили престъпление? Държавен закон, датиращ от XIX век, забранява продажбата на жълт маргарин. Ограничението за производство на имитация на масло води началото си през 1895 г., след това са настъпили законови промени през 1939 г. Въпреки че държавата не налага санкции, все още съществуват дилъри, които се занимават с контрабанда на млечни продукти.
В парламента
Незаконно е да се умре в парламента на Обединеното кралство. Причината, поради която е забранена смъртта в парламента, е, че сградата е кралски дворец. Така че всеки, които има симптоми на болест, трябва да напусне двореца.
Еротични играчки
През 1998 г. в Алабама, САЩ, излиза закон, касаещ се до цензурата, който забранява разпространението на “всяко устройство, проектирано с цел да стимулира човешките полови органи”.

Бъдете внимателни, защото 5 минути удоволствие могат да ви струват скъпо, тъй като наказанията за закононарушителите са много строги – до 1 година затвор и глоба от 10 000 долара за еднократно нарушение, а за рецидив присъдата е от 1 до 10 години лишаване от свобода.

Глобите
Във Финландия пътните глобите се изчисляват като процент от най-скорошния обявен доход на нарушителя. Анси Ваньоки, директор на финландския гигант на телекомуникациите – Nokia, получава най-скъпия акт на стойност 12,5 милиона долара. Глобен за шофиране с превишена скорост – карал е своето “Харли” със 75 км/ч, вместо с допустимите за зоната 50 км/ч.
Бременните жени
Във Великобритания бременна жена по закон може да се облекчи където пожелае – дори в полицейска каска.

Там толерантността към чужденци и особено към бременни жени е изключително висока.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *