Най-възрастната действаща обущарка на Благоевград Данчето Попева отличена със златна значка за 64 г. кооперативна дейност

Златна значка „Заслужил деятел на НС на ТПК”, 1-ва степен, получи най-възрастната действаща обущарка в Благоевград Данка Попева за 64-годишна активна кооперативна дейност и по случай 80-годишния й юбилей. Заповедта за най-високата награда в българското кооперативно дело бе одобрена от УС на НС на ТПК в края на юли, но значката й бе връчена този уикенд на годишното отчетно събрание на ТПК ,,Единство”, чийто редови член Попева е от десетилетия. Почетното отличие Данка получи лично от зам. председателя на НС на ТПК Божидар Станчев, който дойде специално за целта в Благоевград.

80-годишната обущарка практикува занаята от 64 години и всеки ден може да бъде намерена в малкото си обущарско ателие до моста на кооперативния пазар в Благоевград. За пръв път взела обущарското чукче на 20 февруари 1957 г., в първия ден след завършването на училището по обущарство в Дупница.

Любопитно е, че първата й месторабота била на същия булевард „Александър Стамболийски“, където и до днес идва всеки ден, за да поправя обувките на благоевградчани, и то винаги с прическа и грим, което я прави и една от най-поддържаните жени в града.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *