Най-възрастната перничанка празнува столетие, заобиколена от 6-има внуци, 2-ма правнуци и 1 праправнук

Баба Седевка Иванова Анева празнува 100 години на 20 ноември 2018 г. Тя е най-възрастната жена в миньорския град. Седевка е  работила в селското стопанство, произхожда от най-стария пернишки род Коджовите от махала Варош. Отличничка в училище, в 8 клас е спряна да го посещава, за да гледа по-малките си братя и сестри. Баща й Иван е работил като писар в община Перник.

През 1937 година на 19-годишна възраст се омъжва за Владимир Деянов Анев, който е сред организаторите на стачката на пернишките миньори на 7 септември 1944г., ятаци са на партизаните от Радомирския партизански отряд. Двамата имат 3 деца – Борислав, Виолета и Зоя, като за жалост Борислав и Зоя не доживяват да видят майка си на 100 години. Освен децата си, баба Седевка има 6-има внуци, 2-ма правнуци и един праправнук. Заобиколена от родственици и наследници, тя отпразнува 100- годишнината си в един от пернишките ресторанти във вторник вечерта.

Столетницата не пие лекарства за кръвно и се радва на добро здраве за възрастта си и стройна  фигура. За последните 10 години е посетила личния си лекар едва 2 пъти. С годините слухът й е отслабнал, но с изключение на това е самостоятелна и се движи сама из къщата и в двора. Не носи очила. Никога не се оплаква от нищо, хапва от всичко, като обича сладкото и дори пийва и по малко ракия. Дължи дълголетието си на постоянен труд и няма нито един ден болничен отпуск през дългия си живот.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *