Най-възрастният гласоподавател в община Дупница, 102-г. Ив. Димкин, носи куршум в крака си от войната, допреди 2-3 г. изработвал дограма и мебели

Най-възрастният гласоподавател в община Дупница е 102-г. Иван Димкин. Репортер на “Струма” гостува в дома на Ив. Димкин, който цял живот е работил като строител и дърводелец. Въпреки че от Втората световна война носи куршум в единия си крак, той е жизнен и се движи без чужда помощ, но не чува. За него се грижи снаха му Даринка Христова, която е пенсионерка. Тя разказа житейската история на 102-годишния Иван Димкин.


Снахата Д. Христова

“Свекър ми е роден на 20 октомври 1919 г. Дълги години е работил като строител по поддръжка на сградите на някогашното предприятие “Родопа”, където се отглеждали много животни – предимно крави, свине… Може би оттам се е научил да се храни ежедневно с месо. И сега всеки ден иска да има месо в менюто му, но не може да го дъвче. Затова е минал на пържени яйца с масло. Не харесва олиото, предпочита храната да му бъде приготвена със сланина или свинска мас. Дълголетието му се дължи може би на трудолюбието му. Цял живот е работил като строител и дърводелец. Допреди 2-3 г. още изработваше дограма, мебели… Леглото, на което спи, е изработено от него, шкафчето, обзавеждането в стаята му – всичко е негова изработка. Никога не е пушил. Пийвал е по една ракия след работа. И сега му сипвам по малко. Доскоро пиеше по една чаша вино, но се отказа.

Свекър ми Иван Димкин живее с патрон в единия крак, получил го “като дар” от участието му във Втората световна война. Три години е бил запас в Гърция, служил е на царя, за което е получил награда – книга с подписа му върху първата страница. Животът му е бил труден. На 3 г. остава без майка. За него се грижат трите му сестри, които са по-големи, и баща му. Като завършва училището в селото, учителят и баща му настоявали да учи за учител, тъй като ученето му се отдавало, но той се цанил за чирак в съседното село, за да учи занаят. Като по-млад е изработвал и бурета, които се търсели много. И така животът му минал в много труд и неволи, но съдбата го дарила с дълголетие.

От няколко години не е гласувал. Интересува се какво става в България и по света, следи новините, но сега с тези машини и за мен е трудно 

да гласувам”, разказа за “Струма” Д. Христова.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *