Най-големите митове за антибиотиците

С напредващата в глобален аспект антибиотична резистентност е редно да бъдат разбулени някои особено разпространени заблуди сред населението. През месец май 2017 г. американски учени докладваха за силно увеличение на броя нереагиращи на антибиотично лечение инфекциозни заболявания. В някои щати на САЩ 25% от случаите на пневмония вече не се поддават на стандартни антибиотични лечения.В голяма част от случаите виновник за подсилването на антибиотичната резистентност е човешкото незнание. Ето някои от най-разпространените митове и заблуди, на които мнозина вярват:

1. Мит: Антибиотици се взимат при настинка

Антибиотиците са ефективни само при инфекции, причинени от бактерии, гъби и някои паразити. Те са неефективни срещу вирусите, водещи до настинки, грип, кашлица и възпалено гърло.

2. Мит: „Чувствам се по-добре, вече нямам нужда от антибиотици!“

Особено важно е да се приемат всички дози от предписаният антимикробен препарат и то в предписаното време. Ако лечението се прекъсне по-рано, потиснатата инфекция може да се завърне с по-голяма сила и може дори да бъде по-устойчива към използвания антибиотик.

3. Мит: Добре е да се вземе антибиотик предварително

Мнозина приемат антибиотични препарати профилактично, което не е добра идея, освен в много специални случаи. На първо място, приемът на антибиотици е свързан с проявата на странични ефекти – обриви, диария и др. На второ – използването на антимикробни препарати без нужда води до повишаване на антибиотичната резистентност, което е вредно за всички хора. Възможно е развитието на резистентност дори от някои от милиардите неболестотворни бактерии, живеещи в човешкото тяло. Проблемът е, че те могат да предадат чрез генен трансфер новопридобитите си гени за устойчивост на болестотворни микроби.

4. Мит: Широкоспектърните антибиотици са най-ефективни, ще си взема от тях!

Увеличават се случаите на пациенти, прибягващи към самолечение и самопредписване на антибиотични препарати.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *