Най-големият трибагреник качиха родолюбци от Симитли на връх Кръста

Най-големият трибагреник качиха родолюбци от община Симитли на връх Кръста. Възкресението на  несломимата българска нация почетоха стотици граждани и гости на община Симитли в деня на освобождението. Духова музика, прославящи войските ни стихове и песни , и националният химн, в изпълнение на всички смелчаци изкачили върха  отекна в полите на Пирин планина в ранния преди обед днес.

Честванията на 3-ти март започват от връх Кръста, в едноименната местност край село Ракитна в полите на Пирин планина. Два жребеца обяздвани от тачещи Родината мъже поведоха групата родолюбци от симитлийска община по тесните пътечки към заветното място на свободата – връх Стайковец, в местността Кръста – до там са стигнали руските воини, предвождани от майор Орлински, докато глашатаите ги застигнат и известят за постигнатото примирие и свободата. Така с годините местните знаят историческото място като връх Кръста. Там е побит меч с думите на войската: „Ето тук е границата на България”.

И тази година на 1 100 метра височина родолюбци почетоха паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Орлински на връх Кръста. Кандидатът за депутат от ГЕРБ- Стефан Апостолов и председателят на ОбС Симитли Владимир Христов, Общинският кмет Апостол Апостолов и кметът на село Ракитна Стефан Костов, ученици от СУ“ Кирил и Методий“ в Симитли положиха венци на признателност. Всички заедно запяха националния химн, като гордо вдигнаха глави в знак на победа. Победа, мечтата на хиляди преди 139 години.  Част от духовия оркестър на училището в Симитли, бе неотлъчно до събралото се множество и през цялото време даваше тон с възрожденски песни, изключителни стихове изпълнени от ученици от училището накараха хората да настръхнат при мисълта за миналите подвизи на предците ни. Кметът Апостолов, остана верен на себе си и тази година, закачи нов трибагреник на лобното място собственоръчно. Никой никога не е сменял трибагреника там освен той. Любовта и уважението му към нашата история го прави длъжен, той да подменя всяка година знамето на републиката.

Тази вечер в близост до паметника местните хора ще запалят голям огън – така, както прадедите им съобщили радостната вест на жителите от околните махали в подножието на Пирин. Огъня е толкова високо, че се вижда от всички населени места в общината. Голяма тържествена заря едновременно с тази на площад Илинден в Симитли се пуска за известяването на победата и от върха.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *