Най-голямата леярна в Югозапада „Енергоремонт-Кресна” с нов бизнес, ще произвежда зеленчуци на 10 дка оранжерии в м. Затока

Едно от малкото работещи приватизирани дружества в Пиринско, което е най-голямата леярна между София и Солун – „Енергоремонт -Кресна“ АД, започва допълнителен бизнес, много по-различен от основния – зеленчукопроизводство. Дружеството, което от 46 г. произвежда върху 32 дка цехове и лаборатории отливки, резервни части, нестандартно оборудване от стомана и чугун и др., иска да прави оранжериен комплекс за маруля, краставици и домати в местността Затока, землище на гр. Кресна. Имотът, в който се предвижда осъществяване на инвестиционното предложение, е с обща площ 25,5 дка, но оранжериите ще бъдат само върху 10 дка от тях. Конструкцията ще включва 280 модула – метални рамки със стъпка от 3 метра помежду им. За капковото напояване дружеството е сключило миналия месец договор с „Напоителни системи” АД, има и разрешително за водовземане от Влахинска река до август 2023 г. Имотът е собствен на „Енергоремонт-Кресна”, а зеленчуците са за продажба на свободния пазар.

Изграждането на оранжерийния комплекс ще бъде сериозно оскъпено от необходимостта инвеститорът да вземе превантивни мерки предвид потенциалната опасност от наводнения на тази местност, предупреждават от Басейнова дирекция.

„Енергоремонт-Кресна” АД е основано през 1972 г. като поделение на „Централна енергоремонтна база” – София. През 1978 г. става самостоятелно предприятие в системата на ДСО „Енергоремонт” – София, а през 1981-1984 г. се изгражда заводът за стоманени отливки и резервни части за енергетиката. Предприятието е приватизирано през 2000 г. и в момента в него работят 100 човека. Негов изпълнителен директор е Стефан Дончев, като мандатът му на управление е до 2020 г. заедно с останалите членове на съвета на директорите Крум Радков и Пламен Трайков.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *