Най-голямото санданско село Склаве въстана срещу ромски терор! Крадат и нападат къщите на възрастните хора, бият децата ни, ако полицията не вземе мерки, ще стане втора Катуница

Жителите на най-голямото санданско село Склаве разпънаха на кръст с въпроси началника на Районното полицейско управление Борис Щурков и неговия заместник Васил Трендафилов заради увеличилите се напоследък кражби от роми и свади и сбивания между българи и роми. Само за 2 седмици са станали 4 кражби и три сбивания и разправии между ромски и български деца в селото. Родителите се страхуват за децата си, да не се случи нещо лошо, а самотните и възрастните хора – за живота си. Има и нападения над самотно живеещи хора с цел кражба.

Николай Илиев сам е хванал крадец в дома си. „Подадох жалба в полицията, но от там ми казаха, че нищо не могат да направят, защото откраднатите вещи са на стойност, по-малка от 400 лева. „Наеми си адвокат, да заведеш дело в съда”. Питам защо, след като от моите данъци се плащат заплати на държавните служители, каквито са и полицаите”, каза Николай Илиев.

Майка на 21-годишен младеж сподели, че преди седмица синът й пострадал след нападения на роми над група българчета, в която е бил и той. Синът й легнал върху тялото на приятелчето си, за да го защити, защото е било повалено на земята и налагано с ритници. „Той се е притекъл на помощ, легнал върху тялото му, дори си помислил, че е станало най-лошото…”, каза Мария Ангелова и допълни, че 15-ина ромчета са нападнали група от 4-5 български момчета на мегдана на селото, срещу сградата на кметството.

Жена на име София, която живее сама в къщата си, станала жертва на крадци, задигнали от дома й лаптоп. Тя заяви: „Подадох жалба в полицията за кражбата, която стана на 6 декември, сега сме 20 декември, нямам отговор, от полицията ми казват, че работят по случая, не могат да открият крадеца. Да поставя СОТ охрана и да плащам допълнително за това, спя с пистолет под възглавницата и се страхувам за живота си”, каза София и изрази недоволството си, че полицията не пази живота и здравето на хората.

Ангел Тасев бе категоричен, че главни виновници за кражбите и свадите в селото са фамилия Вангелови, това са роми, които са стари познайници на органите на реда, но по незнайни причини и полицията не може да се справи с тях.

Началникът на полицията Борис Щурков обеща да изслуша всеки един потърпевш от ромските кражби и да засили полицейското присъствие в селото. „При всеки възникнал проблем между българи и роми подавайте сигнал в полицията”, призова полицейският шеф.

Петър Георгиев го контрира, че когато е подал сигнал в полицията, дежурният служител му е крещял по телефона, че нищо не може да направи. „След като нищо не може да направи, защо е на работа и получава заплата”, попита П. Георгиев.

Зам. началникът на полицията Васил Трендафилов бе категоричен, че на всеки сигнал се реагира от служителите на полицията. „Ако има подаден сигнал, който не е проверен, ще бъде извършена вътрешна проверка”, даде уверение В. Трендафилов. „Не си мислете, че ние не проверяваме и не задържаме ромите, които казвате, че ви тормозят и се притеснявате от тях. Въпросите ви защо не са осъдени нарушителите са към друга институция – съда, не към нас”, заключи В. Трендафилов.

Местните жители бяха категорични, че няма да отстъпят и ще търсят справедливост в Областната дирекция на МВР в Благоевград, при министъра на МВР и ако трябва, ще стигнат до Бойко Борисов, за да се спрат циганските набези, които се увеличават.

Стана ясно, че кражбите на ромите по домовете на хората са се увеличили рязко през последните две години и те зачестяват през месеците декември, януари и февруари, когато ромите няма какво да крадат от градините и нивите на хората. „Не искаме да се повтаря случаят „Катуница” или проблемите в Асеновград, затова първо търсим помощ и съдействие от полицията на местно ниво. Ако те не ни помогнат, тогава ще търсим помощ от държавата”, каза Петър Димитров и допълни, че управниците нямат интерес да затварят ромите, защото техните гласове на изборите са им важни…

ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *