Най-добрите домашни средства срещу комари

Лятото е любим сезон – дълги вечери, жега, разходки край морето или реката, но и досадни комари, които да развалят цялата тази идилия. Край вода винаги има от тях, но много често и вкъщи, заради отворения постоянно прозорец, трябва да се справяме с тях. Ако нямате препарати под ръка, с които да се справите с тези насекоми, ето ви няколко идеи, с които лесно да ги преборите.

Ако отглеждате домати, може да вземете няколко листа от тях и да ги поставите в чаша с вода с цел да не изсъхват бързо. Те са едни от най-ефикасните средства за отблъскване на комари. Добра идея е и да отглеждате в стаята здравец, мента или розмарин. Като последните две действат добре и ако ги изсушите и оставите на няколко места в стаите.

Сред най-ефективните методи са етерични масла – лавандула, валериан, евкалипт, анасон, мащерка, мента, кедър, чаено дърво. Напоете памучна кърпа или парцал с някое от тях и го поставете на перваза или близо до леглото си. Може и просто да смесите маслото с използвания от вас крем и намажете откритите места по тялото си. Така със сигурност ще спрете нашествието в стаята и върху себе си.

Уникална работа за спокоен сън в лятна нощ на отворен прозорец ще ви свърши и съчетанието от лимон и карамфил. За целта просто разрежете един лимон на две половини и в едната (за повече ефект може и в двете) от тях забучете 7-8 зрънца карамфил. Сложете го пред отворения прозорец и ви гарантираме, че няма да ви доближат.

Сред нещата, които отблъскват комарите, е вкусът на витамин В1. Миризмата му не се усеща от хората, но комарите го надушват в кръвта и бягат от него. Така че през лятото консумирайте повече храни, богати на витамин В1 – марули, домати, патладжан, спанак, оризови трици, слънчогледови семена и пшеничени кълнове.

Ако все пак не успеете да се справите с комарите и някой от тях ви ухапе, може да натриете мястото с чесън или лук. Трябва единствено да ги обелите и да ги стриете на паста. Добре е да добавите и малко вода, за да не стане много силен народният мехлем, посочва Дарик радио.

Сред разпространените домашни средства е също и тази рецепта: 3 ч. л. сода и 1 ч. л. вода се смесват до образуване на гъста паста. Ухапаното място се налага с нея и се изчаква тя да изсъхне. Друг вариант е да използвате и концентриран лимонов сок, с който да намажете наранената кожа. Карамфилово масло, както и сок от корени и листа магданоз върху пъпчицата също вършат чудеса.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *