Най-добрият начин да се извините на половинката си

Всички двойки се карат и спорят. Това всъщност е полезно за връзката, смята науката. Взаимоотношенията в дългосрочен план се изграждат на база не само на хубавите моменти, но и на споровете, които помагат за изглаждане и преодоляване на различията. В трудните моменти партньорите се научават да правят компромиси и да уважават мнението на другия.

Понякога по време на конфликт сме склонни да изречем думи, които нараняват дълбоко или да направим нещо, от което партньорът ни да страда силно. След това съжаляваме, но само това не е достатъчно.

Как да се извиним правилно, така че да поправим нещата?

Дайте си време да се успокоите

Не бързайте с извиненията преди да сте се успокоили. Намалете напрежението, оставете и половинката си да помисли върху ситуацията преди да сте си казали твърде много. Пребройте до 10, ако трябва поразходете се навън, за да отнемете от струпалото се напрежение, а чак след това поговорете.

Бъдете искрени в извинението си

Ако започнете да се извинявате, но продължите с „но все пак ти не беше прав/а“, нещата ще се завъртят отново в изходна позиция. Извинение от типа на обвинение и отстояване на собствената правота не е истинско извинение, не звучи искрено и не оправя нещата.

Помислете върху своята роля в конфликта

Анализирайте ситуацията и проблемите, довели до избухването на конфликта. Ако бъдете честни един към друг, както и ако съдите аналитично и собственото си поведение ще ви е по-лесно да преодолеете различията и да се помирите искрено.

Разберете защо точно партньорът ви е разстроен

Разбирането на другия е в основата на щастливата връзка. Ако успеете да се научите да влизате в обувките на половинката си, да се поставяте на негово/ нейно място, ще ви е по-лесно да преодолявате и споровете без да се наранявате необратимо.

Разберете, че действията говорят повече от думите

С думи можем да нараним, както и да се извиним, но по-красноречив жест от действието няма. Затова когато искате да покажете искреното си извинение, допълнете го с действия. Покажете, че съжалявате, като коригирате и поведението си.

Накарайте го/ я да разбере, че не сте искали да го/ я нараните

Каквото и да се е случило, то вече е в миналото. Казаното или стореното не може да се промени, но бъдещето може. С подходящите думи и жестове можете да накарате любимия си човек да разбере, че целта ви никога не е била да го/я нараните, напротив. Признайте грешките си и не се оправдавайте излишно. Просто поднесете извиненията си.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *