Топ теми

Най-запалените кюстендилски туристи посрещат 2021 година с надежда за повече време в планината

През следващата година туристическото дружеството в Кюстендил продължава с амбициозните планове за поставяне на нова туристическа маркировка и поддръжка на съществуващата на територията на община Кюстендил. 

„Трудно е да се определи кое от всичките ни мероприятия е най-доброто. Едва ли на друго място по света има такова съчетание и разнообразие от планини, равнини и реки, събрани на едно място и изпълнени с толкова много природна красота, както в България. Наше човешко задължение е да опазим мястото, където живеем, и за тези, които идват след нас”, сподели в края на миналата година секретарят на дружеството Силвия Михова.

Да пътешестваш не значи винаги да отидеш далеч. Съкровищата са на едно сърце разстояние. Защото смисълът на всичко е вътре в самите нас. Тръгвайки към планината, предвкусвайки девствената красота и пленяващите гледки, скрити в нея, ние, туристите от Туристическо дружество „Осогово“ в Кюстендил, с нетърпение всяка седмица попивахме жадно кристално чистия въздух и мириса на дървета, листа и растителност. Споменът за града – забързаните, намръщени хора, зарази, пандемии, мръсотията и многото коли тук, в планината, изглеждат нереални и дори смешни”, казва още планинарката.

В сезона на водопадите през пролетта пътешествията бяха до Бистришкия водопад, в затънтената и криволичеща клисура в местността Самоковището, магическия водопад „Света Анна“ при китното село Смоличано, Врабченски водопад, водопада при село Полска Скакавица. Разходката ни из дебрите на Влахинска планина припомня, че тази малка планина е истинско съкровище, където за минути човек може да се освободи от градската среда напълно. Само на около 3 часа от село Пастух има 600-годишнен цер (вид дъб). Уникалният феномен е с обиколка 8,90 м и височина 19 м. Девет човека, хванати за ръце, обгърнаха дървото.

Само за един ден в Рила човек може да се нагледа на страшно много красота. Там е пълно с вода и зеленина, реки и езера, които в комбинация със заобикалящите върхове изглеждат като истинска триизмерна картичка. Един много живописен, слабо населен и тежичък бе кръговият маршрут от ЦПШ Мальовица – Йончевото езеро – Страшното езеро – х. „Мальовица” – ЦПШ. Друго магическо място в Рила планина, на което се насладиха, бе в местността Кирилова поляна – Сухото езеро – Рилски манастир. Туристи от цялата страна и тази година се включиха в традиционното изкачване на първенеца на Осоговската планина – връх Руен, петия по височина сред планинските върхове в България.

Заедно с туристите и водача Сотир от Дупница през септември изкачиха връх Ореляк, Свещник, Ушите – най-високия връх на Южен Пирин, и връх Муторок.

Представители на ТД „Осогово” – гр. Кюстендил и тази година участваха в традиционното изкачване на Черни връх – 2290 м (Витоша), за да отбележат 125 години организиран туризъм в България. Една част от кюстендилската група избра живописния маршрут от хижа „Селимица”. Втората група тръгна от хижа „Алеко”, като преди това се наслади на ценните стенописи в Драгалевския манастир „Света Богородица Витошка”, основан през 1345 г.

Всяка година клубът по воден туризъм „Струма 2012” организира воден поход по река Струма. Целта е да се популяризира горното течение на река Струма. Участват каякари от Димитровград, София, Пловдив, Варна, Бяла Слатина, Троян, Враца, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Нова Загора и др. Клубът взе участие в националния воден поход по река Тополница, водния поход по язовир „Жребчево”, горното течение на р. Тунджа и други.

Спортен клуб по ориентиране „Руен – 92“ към Туристическо дружество „Осогово“ в Кюстендил пък бе домакин на откритото състезание по ориентиране. Стартираха състезатели от 10- до 85-годишна възраст от 20 клуба в страната. 

В акцията „Да изчистим Кюстендил“ туристите почистиха участъка от с. Богослов до х. „Осогово”.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *