Най-луксозната хижа на Балканите – „Мусала” в НП „Рила”, в чието строителство държавата загроби 15 млн. лв., тепърва започва битка с институциите за течаща вода и WC в сградата

След грандиозно строителство, продължило 32 години и глътнало 15 млн. лв., собствениците на най-скъпата на Балканите планинска хижа „Мусала”, в която дори няма тоалетна и вода, се сетиха, че трябва да си прокарат водопровод. През седмицата Българският туристически съюз стартира процедура за ремонт на съществуващото водовземно съоръжение за питейно-битово водоснабдяване на хижата от приток на река Мусаленска Бистрица и за изграждане на локална пречиствателна станция за отпадни води. Не е ясно колко още милиони ще потънат в хижата и дали ще трябва да се разбиват помещения и да се дупчат стени, за да се направят тоалетни, защото идейният проект още не е представен пред институциите. Засега е ясно само, че БТС има идея пречиствателната станция на хижата да представлява 2 резервоара с вместимост от 20 куб.м всеки от тях, които ще бъдат поставени на стойки върху терен до луксозната сграда.

Туристическият съюз е планирал още рехабилитацията и възстановяването на довеждащия водопровод от Алеково езеро до хижа „Мусала” да се обзаведе с отклонение за захранване на „старата” хижа. Водопроводът, който ще се намира на територията на НП „Рила”, ще бъде с 2 изпускателни шахти и спирателен кран, разделящ трасето на 2 ремонтни участъка. На мястото на пресичане на реката пък е предвиден „бетонов кожух”, който едва ли ще се впише добре в пасторалната планинска картина, но дано поне върши работа.

Работата по докарване на вода до хижа „Мусала” е съвсем в начална фаза, понеже БТС дори още не е проучил дали ВиК операторът на Самоков ще се ангажира да отвежда отпадъчните води до ПСОВ – Самоков. За да продължи процедурата, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” изиска от Министерството на околната среда и водите поне предварителен договор с ВиК, за да прецени последващите си действия.

Преди няколко месеца хижа „Мусала” се прочу като „Бермудския триъгълник на България”, след като стана ясно, че Държавната финансова инспекция настоява от последните дадени за строителството 4 млн. лв., към 2,2 млн. лв. да бъдат върнати на финансиращия орган, защото освен че е без вода и тоалетна, самата хижа все още не е открита, не работи и не приема туристи. Така е по документи, но всъщност хижата работи нелегално, а туристите са принудени да се облекчават в наколна пристройка с отходна дупка, окачена на лъскавата фасада, под която има резервоар за фекалии.

Сагата започва още през далечната 1984 г., когато стартира и строежът на новата голяма хижа, която планинарите наричат „хотел”. До 1989 г. в строителството й са усвоени 11 млн. лв. През 90-те години парите свършват и обектът е замразен. След 2007 г. държавата отново започва да финансира на строежа и до 2011 г. в БТС получават още 4 млн. лв., с които той трябва да е завършен.

Наскоро обаче туристическият съюз изненадващо обяви, че налетите през изминалите 32 години 15 млн. лв. не са достатъчни и сега били нужни още около 1 млн. лв. за окончателното довършване на сградата.

Миналата година Софийски градски съд отърва БТС от задължението да върне на държавата 1,7 млн. лв. от цялата сума, които потънали в неизвестни СМР-та за дострояване на хижата-хотел. Мотивите на магистратите за щедрия жест бяха, че Министерството на младежта и спорта не си е потърсило цели 5 години по надлежния ред парите, поради което дългът на БТС се погасява по давност. Преди няколко години друг дълг на БТС в размер над 1 млн. лева също беше опростен по давност.

В момента ключът от хижата, построена с държавни пари, се държи от неправителствената организация БТС, която явно планира да печели от спалните със 130 легла и ресторанта под най-високия връх на Балканите. Въпреки че пречиствателната станция и течащата вода са още проект и хижата не е отворена официално, тя от няколко месеца приема туристи, които са принудени да се мият със сняг, ако наоколо има такъв.

На 3 март т.г. управителят на хижа „Мусала” изгони на студа навън група планинари от Пловдив, тъй като не правели голям оборот. Този скандал повдигна сериозния въпрос как хижата, която е без вода, сервира чай, кафе, леща и кюфтета, и къде са институциите.

Миналия месец дирекция „Национален строителен контрол” започна проверка на „Мусала“ по жалба на Сдружение с нестопанска цел „И ние сме хора“, представлявано от самоковеца Любчо Луков. Жалбата е срещу „изградения и вече действащ хотел в централния Рилски резерват под връх Мусала“. Според Луков „съществува изрична императивна законова забрана за каквито и да било строежи в резерватите, какъвто е Централният Рилски резерват, обхващащ най-високия връх на Балканите – Мусала, езерата под него и част от близките местности”.

Жалбоподателите подчертават, че според българското законодателство в резерватите е допустимо единствено пешеходното преминаване през тях и тяхната охрана. Но в същото време точно до най-долното Мусаленско езеро е построен и пуснат в действие огромен „хотел”, носещ скромното наименование хижа „Мусала”, посочват те.

От сдружение „И ние сме хора“ изтъкват, че в момента фекалиите и всички други отпадни води от хотела, наречен „хижа“, отиват в р. Мусаленска Бистрица, от която по-надолу са всичките питейни водохващания за световния курорт Боровец и неговите над 50 000 туристи ежедневно.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *