Най-старата гимназия в Сандански ПГ „Яне Сандански” посреща колеги и ученици от 5 държави по проект за екологично образование

Едно от най-старите училища в  Сандански –  Профилирана гимназия „Яне Сандански” , е домакин на  среща с участие на представители, в която участват 40 ученици и учители от  5 държави – Италия, Англия, Франция, Македония и Хърватия.  ПГ Яне андански“ посреща колеги учители и ученици  по проект  “Великолепието на природата” (The splendor of nature) в периода от 25.11.2018 г. до 1.12.2018 г. Целта на проекта e да се насърчат иновациите в обучението, да се разработят  по-устойчиви решения за решаване на различни екологични проблеми, да се опознаят различни растителни видове, да се  намалят заплахите от замърсяването на европейския регион. При седемдневната визита в Сандански участниците ще посетят  национален парк „Пирин”. Там ще се  запознаят с характерните  растителни видове в Информационния център на НП „Пирин”. Ще имат посещение и в парк „Свети Врач” в Сандански, Мелник, Рожен, Банско и екопътека в Беласица.

Основната цел е всички участници от 5-те държави да се запознаят основно с растителните видове в нашия регион. Дейностите по проекта са насочени към екологичното образование, от една страна, и към развитието и популяризирането на националните резервати и природното наследство, от друга страна. Извън работата по проекта участниците ще се забавляват. За целта от ПГ “Яне Сандански” е изготвена богата културна и развлекателна програма. На 30.11.2018 г. в ресторанта на хотел „Свети Никола“ е организирана традиционна българска вечер за всички участници в проекта с много песни, танци и забавления. Добрата новина съобщи координаторът по проекта Димитрина Лалева. И допълни, че проектът е спечелен с помощта на  Лилия Стойкова. По време на посещението на санданчани в Англия през месец октомври е даден старт на проекта. Трима учители от ПГ „Яне Сандански”  посетиха  Бароу ин Фърнес, Англия, където се срещнаха с всички участници в проекта. Там  са обсъждани  организационни задачи и е поставено началото на същинската работа.  ПГ „Яне Сандански“ бе представлявана от директорката Снежана Николова,  учителите  Андриана Комова и  Галина Дерменджиева. По време на престоя си в Англия  те са  посетили сафари парк в околностите на Бароу, природен парк „Лейк Дистрикт“ и най-голямото езеро Уиндърмиър, природен парк Саут Уолни, музей на корабостроенето, както и природонаучен център Хей Бридж, заключи координаторът Д. Лалева.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *