Наказаха 11% от учениците в Кюстендил

36 възпитателни дела срещу малолетни и непълнолетни са образувани в Кюстендил от местната комисия за борба с противообществените прояви. По-голяма част от извършителите са момчета ” 31, и по-малко момичета – 5. Сигналите са подадени до Районната прокуратура в областния град и полицията. Възрастовата граница е от 9 до 18 години. Основно образуваните дела са за кражби, физически и психически тормоз, повреждане на чуждо имущество, непристойно поведение, притежание на наркотици и управление на автомобил без книжка.
Сред мерките, които се прилагат, са предупреждение, поставяне под възпитателен надзор на родителите, предупреждение за настаняване във възпитателно училище ” интернат, с изпитателен срок за три месеца, както и поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател.
Като помощен орган на комисията е и действащият консултативен кабинет, свързан с вторичната превенция на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. През миналата година през него са преминали 30 деца и техните родители в изпълнение на наложени възпитателни мерки или такива, родители на малолетни или непълнолетни, които просто са поискали съдействие. С тях работят девет обществени възпитатели, сред които са психолози, педагози и социални работници.
През изтеклата учебна година 314 ученици са наказани със забележка, двама са преместени в друга паралелка на училището, в което се обучават, на 41 ученици е отправено предупреждение за преместване в друго училище, двама са преместени, а четирима са с наложена самостоятелна форма на обучение. Статистиката показва, че през учебната година 11% от учениците имат наложени наказания. Само в началното училище “Свети Климент Охридски” и спортното училище “Васил Левски” няма наказани.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *