Намалиха от 12 г. на 8 г. присъдата на сутеньора Марто Дебелия, оправдаха бившия бопаджия Петър Кънев и потвърдиха условното наказание на ексченгето Стефан Филипов

Окръжен съд – Благоевград намали присъдата на сводника Марто Дебелия от 12 на 8 години, оправда напълно бившия бопаджия Петър Кънев и потвърди 2-годишната условна присъда на експолицая Стефан Филипов, който беше частично оневинен по едно от обвиненията. Това реши днес тричленен състав на Окръжен съд – Благоевград, който, след като приключи делото през юли, отново го възобнови заради допълнителен разпит на свидетел.

Припомняме, че миналата година състав на Районен съд – Благоевград призна и тримата подсъдими за виновни. Те бяха арестувани при акция на благоевградската прокуратура и отдел „Вътрешна сигурност“ на 1 юни 2016 г.

Марто Дебелия бе осъден на 12 години затвор и глоба от 375 000 лв. за трафик на 7 жени с цел сексуална експлоатация. Той бе признат за виновен в периода 19.12.2015-31.05.2016 г. за това, че в Благоевград на различни места – в хотел „Рио“, в квартири на ул. „Полк. Чамишки“ и в жк „Еленово“, е принудил 7 жени да проституират, било чрез принуда и заплахи, било чрез облаги, като им осигурявал клиенти и обещавал да си поделят парсата наполовина, и осигурявал охрана и полицейска закрила от ОДМВР – Благоевград.

Двамата експолицаи, които бяха обвинени за покровители на Марто Дебелия, получиха условни присъди. Бившият квартален инспектор Стефан Филипов бе осъден на 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок, а бившият зам. шеф на РЗБОП Петър Кънев – на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок. Присъдата бе постановена от районния съдия Екатерина Николова година след началото на делото, което се гледа по съкратеното следствие при закрити врати.

39-годишният сводник, по прякор Марто Дебелия, бе признат за виновен, че е принуждавал 7-те жени да проституират, като за 6 от случаите бе осъден на 12 години затвор и глоба от 60 000 лв. Само по отношение на Д.М. той бе осъден на 6 години затвор и глоба от 15 000 лв., тъй като опитът му да я склони да проституира бил неуспешен, защото жената подала жалба в полицията.

На камък ударил и опитът му да накара Т.Т. да стане проститутка, тя също подала жалба в полицията, за което Мартин също бе осъден на 12 г. затвор и 60 000 лв., тъй като престъплението останало недовършено по независещи от него причини.

Той бе признат за невинен само поради недоказаност на обвинението, че откарал с лекия си автомобил БМВ  едно от момичетата – Б.Б., до хотел „Рио“, като я взел насила от стаята на друг хотел.

За престъпления, които извършил при условията на опасен рецидив, тъй като е осъждан за трафик на жени във Франция, му беше наложено общо наказание от 12 години строг затвор и глоба от 375 000 лв. Сводникът бе осъден да изплати обезщетение от 155 000 лв. на пет от пострадалите жени, които предявиха граждански искове срещу него.

44-годишният експолицай Стефан Филипов бе признат за виновен, че осуетил наказателно преследване спрямо Марто Дебелия, като скрил в дървен шкаф жалба, подадена през септември 2015 г. от една от потърпевшите жени – С.Г. Впоследствие той се срещнал с нея и я уговорил да оттегли жалбата си срещу Мартин Филипов, тъй като щяла да има проблеми със сводника, който разполагал с много пари. По това обвинение бившият полицай бе оправдан, тъй като потърпевшата жена не пожела да бъде разпитана като свидетел и избяга от страх в чужбина. Стефан Филипов бе признат за виновен за това, че на 15 април 2016 г. уговорил Т.Т. да оттегли жалбата си срещу Марто Дебелия, като й написал собственоръчно как да стане това. Той бе признат за виновен, че показал жалбата на момичето на Марто Дебелия, което е издаване на служебна тайна. Стефан Филипов получи общо наказание от 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Бившият зам. шеф на БОП – Благоевград Петър Кънев пък бе осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок за осуетяване на наказателно преследване срещу сводника, като се срещнал лично с Т.Т. в кафенето до художествената галерия и я убедил да оттегли жалбата си срещу Марто Дебелия, като я свързал с благоевградския адвокат Иво Христов.

Присъдите не са окончателни и подлежат на обжалване пред ВКС, в случай на протест от страна на прокуратурата, обясни вчера окръжният съдия Иво Харамлийски, който беше докладчик по делото.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *