Намаляват драстично таксите при преводи в евро

Намаляват драстично таксите при преводи в евро. От края на следващата година всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на Европейския съюз, ще спестява най-малко 30 лева на трансакция. Решението беше одобрено от Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз, съобщава Нова ТВ.

Драстично намаление на таксите, които се удържат от банките при превод в евро от или към България от друга европейска страна, ще усетим през декември 2019-та.

„Ако имате дъщеря или син, студент във Виена, в Брюксел, в Париж, или в Амстердам и искате да направите превод  сега от 10 евро, можете да платите такса от 15 евро, а наистина в България имаме едни от най-високите такси. С влизането в сила на този регламент таксата няма да бъде повече от 3 до 6 лв., каквито са в момента таксите за преводи в нашата страна”, каза евродепутатът Ева Майдел.

Експерти пресмятат, че с промяната бизнесът ще пести 5-6 млн. евро на година. Пари, които би могло да бъдат пренасочени за други цели.

„Когато бизнесът започне да пести пари, той съответно има възможност за нови инвестиции, повече създаване на работни места, увеличаване на възнагражденията, бонуси, ако искате. Като цяло тези пари рано или късно се връщат отново в икономиката”,посочи Калоян Стайков- от Института за пазарна икономика.

България е с едни от най-високите банкови такси в Европейския съюз в момента. В страните от Еврозоната тези преводи стават срещу минимални или нулеви такси. Според експерти първоначално банките може да се опитат да компенсират по-ниските такси.

С промените от следващата година при теглене на пари от банкомат ще получаваме информация при какъв курс се обменят парите и какви са таксите за превалутиране и ще можем да изберем най-изгодната алтернатива.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *