Нанков: 315 хил. души са засегнати от воден режим

Към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната, 40 общини, 12 града, 160 села. Общият брой на засегнатото население понастоящем от водния режим е 315 хиляди души, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Народното събрание.

„Сред по-големите градове, засегнати от водния режим, той посочи Ловеч, Тетевен, Плевен, Перник, Добрич, Котел и Омуртаг. Пред нас стоят две предизвикателства. Първото е в максимална степен да усвояване европейските фондове и да намираме по-социално щадящи механизми ефективно да разходваме публичен ресурс в рехабилитация на ВиК мрежата, която в повечето случай е изграждана преди 50-60 години”, посочи заместник-министър Нанков.

„Без изграждане на нови язовири и рехабилитация на съществуващите язовирни стени, България, за съжаление, в дългосрочен план е изправена пред сериозна криза, свързана с нормалното осигуряване на питейно водоснабдяване за голяма част от населението”, добави той.

Максимално е ограничено ползването на водите от язовир “Студена” за други цели. Това увери министърът на околната среда и водите Нено Димов, който даде информация за действията на МОСВ по отношение на водната криза в Перник. Той информира, че за периода 2018 – 2019 г. ВЕЦ “Студена” не е работил на енергиен режим, предаде БТА.

„Ежемесечно в графика за използване на водите от язовирите, язовир “Студена” е единственият, за който се поставя условие за осигуряване на минимален допустим оток в реката след язовира и то само след осигуряване на вода за питейно-битово водоснабдяване”, отбеляза министър Димов. Той посочи, че заявката на ВиК – Перник за месец ноември е удовлетворена с количества, одобрени в годишния график за много суха по влажност година.

„През 2019 г. в заявките на ВиК – Перник за промишлено водоснабдяване за “Стомана Индъстри” и Топлофикация “Перник” от язовир “Студена” са за количества, отговарящи за средна по влажност година, но след проверки на Басейнова дирекция е установено, че дружествата са ползвали по-малки количества, отговарящи на суха година”, обясни министър Димов.

По думите му с изменения на месечния график е преустановено подаването на вода за промишлено водоснабдяване, за което двете дружества са уведомени да използват алтернативни източници от река Струма, за които имат комплексни разрешителни от 2010 г.

Вчера от “БСП за България” поискаха изслушване на двамата министри заради водната криза в области в страната.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *