НАПАСТ ИЛИ БЕЗХАБЕРИЕ! Вълци убиха 15 коне на дупничани и бистричани, пуснати на свободна паша в Рила планина

Вълци убиха 15 коне, пуснати на свободна паша в местността Пазар дере в Рила планина. Погубените от хищниците животни са собственост на фермери от Дупнишко, но тъй като конете са без ушни марки, което противоречи на закона, те си мълчат за понесените загуби.

От години собствениците на коне ги изкарват на свободна паша през лятото високо в планината, за което трябва да плащат на НП “Рила” за използване на пасищата, но те не го правят.

„Това лято само от село Бистрица и от Дупница са изкарани в планината над 300 коне. Вълците са нападнали и убили 15 от животните, предимно жребчета и бременни кобили, едните са лесна плячка, защото са малки, другите са трудно подвижни”, коментират бистричани. Те са убедени, че се знае чии са убитите животни. Собствениците им се качват по няколко пъти през лятото в планината да им сложат сол. Неофициално се знае, но те си мълчат, защото ги грозят глоби заради свободно пуснатите коне – по 500 лв. на животно, категорични са местните хора.

От Ловно-рибарското дружество в Дупница съобщиха, че не се е увеличила популацията на вълците, както твърдят животновъдите, а набезите на хищниците са над безстопанствени животни.

„Всички собственици на коне изкарват животните на паша в планината, но животните нямат ушни марки и не може да се докаже чие животно е изядено от вълците, а и фермерите си мълчат, защото не плащат такса за паша на конете. Всяка година има изядени от вълците коне, овце… но това е част от хранителната верига в природата. Това е естествен подбор. Ако собственик на 100 коня изгуби два, това не е кой знае каква загуба за него”, коментира ветеринарят д-р Първан Дангов.

Фермерите се качват по няколко пъти през летния сезон при конете, за да им сложат сол, тръгват си и ги оставят без надзор. Знае се чии коне са изядени от вълци, но официално никой от тях не се е афиширал, защото го грозят глоби. Ще загубят двойно -коня, който струва около 500-800 лв., и глобата, която е в размер на цената на един кон -500 лв.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *