Наплив за кандидат-шофьори

Сериозен ръст на желаещите да изкарат шофьорска книжка. Причината е очакваното поскъпване на курса с около 250 – 300 лева заради увеличаването на броя на часовете по кормуване. Част от автошколите са записали двойно повече курсисти през последните дни.

20-годишният Никола има право да започне обучение за шофьор от две години. Избира да го направи точно сега. Никола не е особено заинтересован от качеството на обучението.

„В курса влизат 7 дни теория, 31 часа мисля, че бяха практика, в които влизат каране на магистрала, извънградско, градско и паркиране. Колкото да изкараш книжка, след това трябва сам да се уча”, смята Никола Байкушев.

Въпреки това не иска да чака часовете по кормуване да станат с 11 повече. От есента те задължително ще включват каране през нощта, по магистрала, в задръстване и по опасни пътища.

„Разбрах, че през септември ще поскъпнат курсовете и реших да ги изкарам по-рано, да хвана по-евтиното”, заявява Никола.

„Всички искат да хванат евтиния курс, но за евтиния курс ще кара и по-малко часове, което означава, че ще излезе и по-малко подготвен, което означава, че ще представлява реална заплаха за останалите , както и за самия себе си и близките му”, смята Красимир Георгиев, председател на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България.

Автошколи предлагат и промоции преди поскъпването на обучението.

„Напук на всичко свалят цените, за да могат да привлекат тези хора, да им приберат парите. Те самите са с по 1-2 автомобила, а записват по 40-50 курсисти, смятайте колко месеца, ако не и година, са необходими да ги обучи тези хора. Те веднъж са си дали парите, няма къде да мърдат”, обяснява Красимир Георгиев.

Автоинструктори призовават контролните органи да започнат да извършват проверки в школите, за да няма подведени кандидат-шофьори.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *