НАПРЕЖЕНИЕТО РАСТЕ! Две онлайн подписки – едната в подкрепа на новия шеф П. Кръстев, другата в защита на хореографа и диригента, разцепиха ансамбъл „Пирин“

Две онлайн подписки – едната в подкрепа на новоназначения главен художествен ръководител Петьо Кръстев, а другата в защита на хореографа Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев, разцепиха екипа на ансамбъл „Пирин“. И двете петиции са инициирани в събота, часове след сесията на местния парламент, на която се развихри дискусия за бъдещето на ансамбъла.

Подписката „България за фолклорен ансамбъл „Пирин“. Не на грозната манипулация на общественото мнение“ до снощи бе подкрепена от 423-ма души и споделена 450 пъти. В нея се заявява: „Хората в България трябва да разберат, че няма нужда от спасение на ансамбъла, а от спасение на професионализма в него. Важно е да се разбере, че много артисти от ансамбъла подкрепят новото ръководство и това, че за първи път в историята на „Пирин“ се провежда конкурс за ръководител на ансамбъла, с авторитетно жури, под пълна прозрачност, на който всеки имаше право да се яви. Държим да се даде възможност на спечелилата конкурса концепция да реализира своите цели. Отправяме призив към всички, които милеят за каузата, наречена „Пирин“.

Втората подписка е под мотото „Благоевград в подкрепа на ансамбъл “Пирин” и неговите ръководители. Не посягайте на ансамбъл „Пирин“ и неговите ръководители!!!“. По същото време вчера тя имаше набрани 599 подписа и 966 споделяния, а организаторите й апелират: „Ансамбъл “Пирин” е изправен пред една абсурдна ситуация. Искат се оставки на доказани професионалисти в своята сфера и се насажда на обществеността, че институцията не работи, за да се угоди на определени интереси. Искаме екипът на ансамбъла да бъде изграден от хора, които са отдадени на каузата “Пирин”, а не от такива, които работят за собствените си интереси и изгоди. Изкуството не е политика!“, гласи подписката.

Припомняме, че напрежението сред артистите се зароди още през лятото при напускането на предишния гл. художествен ръководител Д. Кехайов, когато се заговори, че се готвят да върнат напусналия през 2018 г. П. Кръстев. Тогава той отрече да е заявявал подобно намерение, като дори излезе с публична позиция, в която коментира, че е  изненадан от злостните нападки и омразата на част от екипа към него. Въпреки това бе сред кандидатите за поста на провелия се наскоро конкурс и комисията го обяви за победител. Кръстев ръководи като вр.и.д. ансамбъл „Пирин“ в продължение на 5 г след напускане на Димитър Христов, като над 18 г. бе диригент в състава. През 2018 г. той напусна и се премести да работи в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, където бе защитил дисертация за докторска степен.

Хореографът Мирослав Димитров е преподавал в Националното училище по танцово изкуство, бил е гл. художествен ръководител на ТА „Маяковски“, един от създателите и танцьор в групата с международна известност „Вакали“. В „Пирин“ е привлечен през 2018 г. заради успехите му при поставяне на спектакли с авторски и автентичен фолклор не само в страната, но и в Дания, Испания, Турция.

Повторното представяне на Петьо Кръстев пред артистите миналия четвъртък, вече като титуляр на поста главен художествен ръководител, стана причина за отворено писмо и подписка на над половината артисти до ОбС и до кмета на Благоевград и разгорещени коментари в пленарна зала по време на сесията в петък. Тогава общинският съветник Красимир Роячки реагира остро на случващото се в ансамбъла: „Артистите в този ансамбъл са незаменими. Те работят на минимална заплата, от което е видно, че не го правят за парите. Моля да поговорите с тях, защото декларации „На който не му харесва, да си ходи“ не са уместни“, призова той кмета Р. Томов.

Подкрепи го и Рашко Динков, който припомни огромните усилия на предишния управленски екип да привлече двамата специалисти Димитров и Добрев в състава на ансамбъл „Пирин“, тъй като и двамата са утвърдени имена на национално ниво.

Иван Ризов обаче посочи, че право на всеки нов ръководител е да избере екипа, с който да работи, и не може работниците в една фирма с подписка да налагат предпочитанията си за свой управител.

„Ансамбъл „Пирин“ беше изпаднал в безвремие и летаргия“, посочи кметът Румен Томов и обясни: „Направихме конкурс и тъй като знаехме за разделението на групи вътре в състава, поканихме в комисията представител на Министрество на културата, както и ръководителите на ансамбъл „Филип Кутев“ и ансамбъл „Българе“, които са доказани специалисти. Избраният получи от комисията 264 точки, другите двама кандидати бяха оценени с около 124 точки. Всеки ръководител, избран за такъв, има правото да прецени дали хората, с които ще работи, ще изпълнят неговата концепция. Той има отговорност да се справи с поставената му задача и негово е правото да избере екипа си“, каза градоначалникът.

Зам. кметът по хуманитарните дейности Василиса Павлова категорично заяви в пленарната зала, че никой в община Благоевград няма да си позволи съсипването на състава. Тя отбеляза като грешка ,че конкурсът не е бил излъчван онлайн, за да се види от всички представянето на тримата кандидати. Желанието на екипа е да видим ансамбъл „Пирин“ в блясъка, в който сме свикнали да го виждаме преди години, на световно ниво. Павлова отбеляза, че е озадачена от справката за изявите на ансамбъла, прикрепена към подписката, от която липсват последните 2 години.

„За 2019 г. ансамбълът има едно участие в събитие в София, подчертавам не самостоятелен концерт, а събитие, а през 2020 г. – 3 участия в събития. Останалото е включване в мероприятия на общината. Ще кажа още, че в някои от изявите тази година е бил ползван плейбек! Имаше период, в който артистите не ходеха на работа с обяснението, че ползвали компенсации, без да информират ръководителите си. Въпреки това не предприехме дисциплинарни наказания, макар бюджетът на ансамбъла да е 1,5 млн. лв. Проведохме много разговори, но нещата не се промениха в различна посока. Имахме договорка с г-н Димитров да подготви нова програма и ако не се справи сам, да напусне. Имаха ангажименти към културния календар на общината, но последва пълен отказ за работа. Назначените на цял щат ръководители не уплътняваха работното време, установиха наши проверки, какво да очакваме тогава от ансамбъла?! Личното ми впечатление от представянето на новия ръководител на конкурса като председател на комисията е, че той не само има изключителен опит, но още при защитата на концепцията си вече имаше предложения за продукция и за 2 нови концерта през декември. Може би на много от хората в състава им се иска статуквото да се запази, за да не бъдат много натоварени за второто си работно място, на което повечето работят“, коментира зам. кметът В. Павлова.

Съветникът Кр. Роячки отново реагира остро, че залиняването на ансабмъла е отпреди 9 г., а не през последните 2. „Напрежението го правите вие с недостатъчен диалог. Не разбрах новият рпъководител да е поискал оставките на хореографа и диригента, или вие ги искате? Ще довършим ансамбъла!“, емоционален бе той, а Ив. Ризов опита да охлади страстите: „Незаменими хора няма. Ръководителят си носи отговорност как ще управлява. Ако не, дайте да въведем правилник ансамбълът и всички общински дружества  сами да си избират ръководителя!“.

Хореографът М. Димитров заяви вчера пред „Струма“, че споменатият от зам. кмета В. Павлова плейбек всъщност е бил танцова пластика на песента „Покланям се, Българийо“ на Руска Стоименова за 6 септември, а на Празника на Благоевград 5 октомври ансамбълът представил нова и коренно различна композиция.

Дали напрежението ще ескалира и ще се стигне до оставки на музиканти, танцьори и певци от състава на ансамбъла, предстои да разберем.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Джумалия

    Този, Кръстев, не може едно добър ден да каже, ще ръководи ансамбъл”Пирин”. Кръстев е асоциален тип……..не става.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *