Напрежение и стотици арестувани при протест в Париж

Напрежение и сблъсъци с полицията в Париж. За трета поредна събота хиляди протестираха по улиците на френската столица и други градове. Недоволството е срещу законопроекта за сигурността, който, според критиците му, „убива свободите”, предаде БТА.

Двете предходни протестни прояви приключиха със сблъсъци между протестиращите и силите на реда, най-вече в Париж. Властите казаха, че в сблъсъците са участвали ултраси или вандали.
Днес колективът от асоциации и синдикати, организиращ протестите, не беше отправил призив да се демонстрира в столицата. Но там все пак се състоя протест.

Няколко часа след началото на протестното шествие в Париж властите съобщиха за над 100 задържани нарушители. Полицията предпочете да арестува хора, за които имаше подозрения, че могат да се обединят в групи и да предизвикат насилие, да изпотрошат коли и да изпочупят витрини на магазини, както се случи предишните два пъти.

Протестното шествие в столицата бе ескортирано от органите на реда.

Проектът на закон за така наречената глобална сигурност бе приет от депутатите в долната камара на парламента, но от седмици поражда критики заради спорен член, наказващ злонамереното разпространение на кадри със служители на силите на реда. Заради критиките, че този член потъпква свободата на словото и правото на информираност, правителството в крайна сметка повери на парламента задачата да измисли нова формулировка на спорния член. През януари проектът на закон трябва да бъде гласуван и в Сената.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *