Платилите рекорден наем от 13 333 лв. за коледен павилион бизнесмени И. Митев-Скиф и Н. Христов закриха сезона с купон: На печалба сме, догодина пак сме тук

С печено прасенце и купон за екипа и най-близките приятели и редовни клиенти приключиха сезон 2019-2020 на Коледния базар в Благоевград наемателите, платили на общината рекордна цена за павилион  Иво Митев-Скиф и Николай Христов. За ползване на двоен павилиони от 64 кв.м закрита площ и още 16 кв.м открита за 40 дни двамата „отстреляха“ всяка конкуренция на търга с оферта от 13 333 лв. с ДДС при стартова цена 3326,84 лв.

„Вдигаха цената хора, които искат да ни вземат коледния павилион, искат да ни изолират от пазара, защото сме пичове и им пречим“, така в края на базара коментира Иво Митев-Скиф рекордната цена на търга и направи равносметка: „На печалба сме и не съжалявам за високия наем, купоните при нас бяха от сутрин до вечер“. На въпрос за конкуренцията той бе откровен: „Не гледам колегите от другите павилиони, те наблюдават мен. Не гледам в чуждата паница, концентрирам погледа си само в моята. Всяка година преди търговете при мен идват хора да ме изнудват да им дам 500-1000 лв., за да не участват в наддаването, и тази година един пак се натресе. Комшията до мен спечели търг, без да иска, даде по-висока цена от колегите, но вместо павилион 5 и 6 в офертата беше написал 3 и 4. Искаше моя павилион, но объркал номерата“, разкри Скиф любопитни подробности за наддаването на търга. „Няма как общината да предотврати опитите за рекет, но за нас е въпрос на принципи и на чест да не се унижаваме пред конкуренти и да им позволим да се подиграват с нас!“, категоричен бе Иво Митев.

Въпреки високия наем, цените в павилиона им не бяха по-високи от тези на конкурентите и скарата – кюфте и кебапче, се търгуваха по левче бройката, както при всички останали. „Не излъгахме клиентите  в грамажа, скарата от кайма е по 70 г бройката, пържолата е 300 г, а свинските гърди – 500 г. Цените се вдигнаха малко заради увеличението на цената на месото, но не и заради рекордно високия  наем, който платихме. При нас обаче бе пълно, защото държим на качеството и всичко правим с любов. Месото ни е проверено от всички контролни инстанции. Вярно, че печалбата ни щеше да е повече, ако наемът бе минимален, но въпреки че платихме почти двойно повече от миналата година, клиентите ни също бяха много:  резервации, резервации, имаше вечери, в които връщахме по 100 човека“, не крие удовлетворението си Иво Митев и без да разкрива конкретни цифри признава, че с колегата му Николай Христов са изкарали по една хубава заплата от Коледния базар и са доволни. „Живи и здрави догодина пак сме тук“, отсега се заричат двамата бизнес партньори и с намигване сочат фирменото си лого „Жените знаят защо“.

В личен план Скиф призна, че най-големият подарък за 2020 г . е от дъщеря му, която го дари с първи внук – Дани. „Ще му купя един камион памперси“, смее се младият дядо.

Около 30 000 лв. влязоха в общинската хазна от тазгодишния Коледен базар, в който имаше по традиция 4 павилиона заведения и 6 за търговия с хранителни стоки и подаръци, показва равносметката.

Вероятно малцина си спомнят, че Коледният базар в центъра на Благоевград стартира  по идея на някогашния съдружник на президента Росен Плевнелиев, бизнесмена Иван Тодоров. В качеството му на председател на фондация „Пирин пее“ през 1997 г. той сключва 5-годишен договор за организиране на събитието с общината по време на първия мандат на кмета К. Паскалев. Иван Тодоров внася в общинската хазна немалка сума (по спомени на негови сподвижници между 10 000 и 15 000 лв.) и се ангажира да организира и празнична програма.  В нея участват състави от целия регион, на които Тодоров чрез фондацията организирал извозването и осигурявал храна за всеки участник. Освен малките дървени къщички, които купува за базара, на площада пред общината той опъва шатра с въртяща се скара, специално доставена от Германия и много иновативна за времето си. По същото време се сложи началото на общоградското посрещане на Нова година с музика на живо, хора и песни на площада пред кметството .

Със смяната на властта през 2002 г. новият кмет Лазар Причкапов и екипа му правят опит да преместят Коледния базар, като една година го ситуират пред сградата на съда, но бързо се разбира, че мястото не е удачно, и на следващата година организацията и провеждането, заедно с печалбата се предоставят на читалище „Вапцаров“, като коледните къщички се сглобяват на площад „Македония“. С връщането на К. Паскалев в кметския кабинет през 2007 г. базарът се връща на площада пред общината, а за организирането и провеждането му през 2009 г. е обявен конкурс.

„Старите павилиони бяха вече грозни и неугледни, а благоевградчани неслучайно ги наричаха „кочинки“, припомня бизнесменът Рашко Динков, който спечелил конкурса да организира Коледния базар за 3 години. Той купува павилионите, които се ползват до днес, и премахва огражденията от найлони и черги около старите лавки. „Издирвахме старинни предмети като чанове, с които да украсим дървените къщички и те да носят българския дух“, спомня си бизнесменът и общински съветник, в чиито ангажименти тогава паралелно с базара била включена и празничната програма с участие на различни състави на сцена пред зала „22-ри септември“. По инициатива на Р. Динков за първи път имаше и ледена пързалка, монтирана на площад „Г. Измирлиев“. След изтичане на договора Р. Динков продал на общината сглобяемите павилиони, които по време на 8-годишното управление на кмета Ат.  Камбитов бяха разкрасени с щампи на елхички, а отдаването им под наем стана функция на общината.

На последния търг за наем на коледните лавки един от участниците в наддаването – Иван Ганчев-Ганята, отправи към тръжната комисия любопитно предложение догодина депозитът за участие да се вдигне на 20 000 лв. за павилион и така кандидатите да се отсеят предварително. Дали догодина организацията на Коледния базар ще се промени и ще намери ли начин общината да блокира опитите за  изнудване сред кандидат-наемателите предстои да разберем.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Мира

    ГолЕм бизнесмен е Скиф, питайте го защо майка му толкова години е в Испания!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *