НАПУК НА ТЕНДЕНЦИЯТА, В ПИРИНСКО НЯМА ГЛАД ЗА ПЕДАГОЗИ! Информатик долетя от Лондон, за да стане учител в Икономиката

Напук на тенденцията глад за учители, наплив от кандидати за обявените места за педагози констатира репортер на „Струма“ две седмици преди началото на учебната година. В Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград търсят учител по български език и литература, английски език и биология – лектор.

В петък директорът на училището Димитрина Иванова проведе интервюта с кандидатите, като до 11 часа събеседва с над 10 човека.

„Местата бяха обявени на 24.08. и от понеделник до петък /30.09./ бе върволица от хора, документи подадоха ако не 100, то повече от 80 човека“, споделиха от персонала на училището. Директорката пък допълни, че не е броила точно подадените завления, но за мястото по БЕЛ има над 40 кандидати.

„Категорично няма глад за учители. Може да има в София, но тук не“, заяви Д. Иванова. Заради големия брой на желаещите да работят като учители тя ще провежда интервюта и в понеделник, и във вторник. Попитана какво й е мнението за кандидадите и тяхната подготовка, директорката сподели, че все още не е придобила цялостни впечатления, тъй като от сутринта е събеседвала само с няколко човека. Забелязала обаче, че немалка част от подалите документи са преподаватели в Югозападния университет.

С такъв кандидат, преподавател във Филологическия факултет, се размина по стълбите и репортер на „Струма“. Виждайки високия му образователен ценз, включително и докторска степен, директорката го попита какви са очакванията му за работата в ПГТЛП.

А иначе самите желаещи да работат като учители идваха по график и събеседваха с ръководителя на учебното заведение средно по 15 минути.

„Много съм разочарована. Уж се говори, че има глад за учители, а никъде не мога да започна работа. Системата отхвърля младите хора. До момента кандидатствах навсякъде в Благоевград, където се търсеха учители по БЕЛ – и в Националната хуманитарна гимназия, и в Строителния, и в Икономиката. Отхвърлиха ме и от трите места, без да ми обяснят защо. Даже в Гимназията по строителство не ме викнаха на интервю. Имам чувството, че местата са обявени просто защото трябва да ги обявят, но за тях предварително са определени хора“, не скри разочарованието си една от кандидатките – Снежана. Тя разказа, че се насочила към учителската работа, тъй като и майка й е учител в петричко село. Завършила българска филология с педагогическа квалификация в ЮЗУ и сега след изтичането на майчинството решила да си търси работа по специалността.

За двете места по БЕЛ кандидатстваха 14 човека, коментира директорът на Националната хуманитарна гимназия Марин Митов. И макар че мястото е до завръщане на титуляря, тъй като учителката по български език и литература Росица Арнаудова си удължи неплатения отпуск и за втора година ще преподава в Украйна, то желаещите са много.

„Не е важен броят на кандидатите, а качеството им. Има хора, които просто са решили да се пробват дали стават за учители. В днешно време е трудно да намериш и параджия. Той също трябва да е сериозен и отговорен човек. В противен случай, ако вечерта се напие и не дойде навреме – в 5 часа сутринта да запали парното, ние няма да можем да учим“, каза Марин Митов.

Именно говорейки за сериозността и отговорността на учителската професия, директорът припомни как миналата година новоназначеният учител по немски език избягал още на втория час в първия си работен ден, а учителка по БЕЛ напуснала на втория месец.

Сега на едното от местата е назначена учителката Десислава Кирякова, преподавала досега български език и литература в Професионалната гимназия по икономика, а на другото е преназначена педагожка, започнала работа в НХГ миналата година на срочен договор. Училището се започне годината и с нов домакин и параджия след пенсионирането на досегашните.

„По нищо не търсим учители, нямаме и колеги за пенсиониране. Готови сме за новата учебна година, даже вече сме направили и седмичното разписание“, обяви директорката на Неврокопската професионална гимназия в Гоце Делчев Мария Георгиева.

Че няма текучество на учители и единствено ще търсят един преподавател по биология сподели и директорът на Земеделската професионална гимназия в Сандански Емил Терзийски.

„На този етап няма глад за учители и не изпитваме проблеми в това отношение”, заяви и директорът на Обединеното училище в село Дъбница, община Гърмен, Илия Цацев. Той допълни, че за двете обявени места – учител в прогимназиален етап – ръководител на група ЦДО /целодневна организация/, и учител по химия и биология, кандидатите са били 16. „Това е повече в сравнение с минали години”, разясни Ил. Цацев и посочи, че не намирането на учители, а недостигащият брой на класните стаи за обучението на 182-мата ученици е основният проблем на училището.

В Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград за позицията учител по БЕЛ /с продължителност на работния ден 7 часа/ са кандидатствали 12 човека, за учител по информатика и ИТ – 8, за хигиенист – 25, и за портиер – 15.

Директорът на ПГИ Ася Бояджиева провела интервюта с всички желаещи да започнат работа и по този повод коментира, че е имало блестящи кандидати. Като един такъв тя посочи първоначално одобрената за учител по БЕЛ възпитаничка на училището. Директорката се спряла именно на нея, но разбирайки, че ще напуска от фирмата, където работела, на педагожката й вдигнали заплатата, за да я задържат.

„Да, частните фирми могат да вдигат заплатите, но аз не мога да й преложа 1000 лв, затова жената се отказа от учителското мястото тук”, каза Ася Бояджиева.

И тъй като в публичното пространство непрекъснато се тръби как учителските заплати са по 1200 лв. и по-голяма част от обществото остава с впечатление, че едва ли не възнагражденията на учителите се вдигат през месец, директорът на ПГИ направи бърза справка и поясни: „Заплатата на новопостъпил учител е 760 лв., при 30% удръжки, чисто получава 530 лв.“, разби битуващото мнение за четирицифрените учителски заплати директорът на ПГИ.

Разговорът продължи с обявеното място по информатика и ИТ и ситуацията около учителите по тези предмети.

Както „Струма“ писа, педагози алармираха, че в новите учебни програми информационните технологии са сведени до 18 часа годишно в 10 клас, а информатиката в 9 клас отпада. Заради това драстично орязване две трети от учителите по информатика и ИТ в професионалните гимназии остават без часове. Конкретно в ПГИ при трима информатици има пълен щат за един.

„Спасихме информатиците”, каза по този повод директорът на Гимназията по икономика. Двама от учителите по информатика ще водят часовете по математика на мястото на пенсиониралите се математици Виолина Чимева и Хаджииванова. Другият информатик Екатерина Бонева ще ползва неплатен отпуск и за втора година ще е заместник-директор по учебната дейност на ПГИ. Така училището не само не съкращава информатик, а търси и още един за въпросния щат.

„Сред 8-те кандидати за мястото имаше доказани професионалисти, включително и двама бивши заместник-директори на училища. Аз обаче направих уникален избор”, разкри Ася Бояджиева.

За учител по информатика и ИТ кандидатствал и млад мъж от село Бабяк, завършил ЮЗУ и работещ от две години в авторитетна компания в Англия. Неговите документите в ПГИ подал баща му, а директорът му обяснил, че синът му трябва да дойде лично. Въпросният кандидат се свързал в А. Бояджиева чрез социалните мрежи, но тя не му изпратила през Фейсбук своя телефонен номер. Тогава той хванал самолета от Англия и в 5 часа сутринта кацнал на летището в София, за да дойде на интервю в ПГИ.

„Обясниха на кандидата, че тук заплатите не са като в Англия, но той бе категоричен: „Искам да съм учител в България”, разказа Ася Бояджиева, впечатлена от мотивацията на новия учител, взел самолет да дойде на интервю, без изобщо да е сигурен дали ще го одобрят. Тя призна, че информатикът няма стаж като учител, но подчерта, че трябва да се дава шанс на младите хора. „Даже обмислям да го включа и като придружаващ учител по един от проектите ни. Английският му е на много високо ниво и ще бъде полезен“, каза Ася Бояджиева.

На сайта на Регионалното управление на образованието са публикувани всички свободни учителски места. Последните обявени с дата 30 август са 2 места за начален учител – група ЦДО в V СУ, учител по счетоводни дисциплини в ПГИ по английски език, по физическо възпитание в началното училище в Банско, длъжностно лице по защита на данните – 0.5 работно място в училището в Микрево и др.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

 1. Кръчмарек

  Я да питам: КОЙ информатик ще зареже заплата от 5000 паунда и ще дойде при Ася за 350 паунда? Оттам избягаха повечето читави и с достойнство хора. И тоя няма да устиска. Ще направят няколко проектантски екскурзии, а после: сбогом-прощавай!

  Отговор
  1. отговор на Кръчмарек

   И аз това щях да попитам? Още повече, че мястото е само за 1 година, с почти нулев шанс за продължаване на договора. Познавам назначения и не мисля, че е работил за 5000 паунда, но тук ще взима чисти около минималната заплата. С цел да си икономисат средства и по-лесно да манипулират учителите, директорите наемат такива без стаж и нулеви компетенции…Английският му бил отличен – да не би да преподава на английски? Отхвърлени бяха 3-4 учители със стаж, доказали се професионалисти във сферата на ИТ, с отлична професионална квалификация и дори докторски титли. Защо ли?

   Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *