Топ теми

НАП обяви за продан сградата на Стоматологията в Перник за 3 200 000 лв.

Общинският съвет в Перник вчера заседава за пореден път извънредно, като един от въпросите бе продажбата от НАП на сградата на Стоматологията в града.

„За втори път в рамките на по-малко от година НАП обявява сграда общинска собственост за публична продан. Първо беше Профилакториумът, който благодарение на бързата реакция на народните представители от БСП бе спасен поне временно. Миналата седмица от обявление на НАП стана ясно, че наред е сградата на бившата Стоматология. Търгът е насрочен за 22 август при първоначална цена от 3 206 278 лв. През април сградата на Стоматологията бе обявена за продан, но по редица причини сделка нямаше. Една от тях е, че дълги години сградата не се поддържа и един общински актив, който можеше да носи печалба, се превърна в бреме“, изригнаха от БСП.

Според червените 5-те етажа с кабинети можело да се отдадат под наем, да се използват за различни нужди, но вместо това сградата пустее и днес. „Спомняте си, предполагам, че през 2010 г. имаше интерес към Стоматологията, но впоследствие кандидатът се отказа, защото мнозинството в ОбС, в лицето на ГЕРБ, направи и невъзможното да не се случи тази сделка.

„Публичната продажба на Стоматологията е само един от многото примери за управленската немощ на този кметски екип, който вместо да се опита да печели от общинската собственост я разпродава и продължава да затъва в дългове”, обясни общинският съветник Ралица Андреева. 

Зам. кметът Денислав Захариев обясни, че за разлика от казуса с болницата за долекуване и рехабилитация, където НАП се опита да продаде сграда публична общинска собственост, тук ситуацията е много по-различна.

 „От 2009 г. статутът на бившата Стоматология е сменен от публична общинска собственост и има функции на частна общинска такава. Тъй като постройката вече не може да се използва по предназначение, единствената отговорност на общината е да влага огромен ресурс по разходи за охрана и укрепване на същата тази сграда. Общинският съвет със свои решения през годините многократно е потвърдил желанието сградата да бъде продадена, не виждам какво лошо има в това, че и ние, и държавата търсим купувач. Ако остане в сегашното си състояние, тя е обречена на саморазруха. В това, че пускаме договори за наем, няма нищо лошо – те имат клауза, която гласи, че при продажба на сградата същите ще бъдат прекратени“, обясни зам. кметът на Перник.

При обявената от НАП начална тръжна цена от 3 206 278 лв. се очаква в общинската хазна да се върнат около 3 милиона лева. Задълженията към НАП на Стоматологията са 400 000 лв., 200 хиляди от тях са по актове на местни данъци и такси.           КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *