НАП се прицели към търговците в платформите за безплатни обяви

Предлагаш стоки през обяви в интернет, плащаш и данък. От тази година данъчните започват да проверяват и продавачите в сайтовете с обяви, съобщава Нова тв. Те имат срок до 30 април да декларират доходите от всички вещи, които предлагат през платформите в интернет. Ще сложи ли това край на онлайн измамите? И как данъчните ще следят търговците в мрежата? 

Според данните на НАП всеки 4 от 10 лева в е-търговията остават невидими за данъчните. Сред продаваните в интернет стоки, чиито обороти Най-често се крият обороти на стоки като спортни стоки, дрехи, обувки, техника, лекарства, козметика и части за автомобили.

Търговците в мрежата от тази година ще трябва да се декларират и доходите от електронна търговия. Данък в размер на 15% ще трябва да плащат и тези, които продават в платформите за безплатни обяви.

Старият ти телефон вече не ти харесва, имаш два еднакви парфюма или искаш да почистиш гардероба от дрехите, които вече не ти стават. Близо 3 млн. потребители използват в момента платформите за безплатни обяви, за да продават излишните си вещи. 

През последните години Петър превръща всичко ненужно във възможност за нов доход. 

“Реших, че мога да докарвам допълнителни пари от продажба на авточасти, телефони и всякаква техника – главно втора ръка. С времето започнах от различни приятели да взимам техни стоки – продавам ги и по този начин припечелвам и аз”, разказва той.

През последните месеци обаче на данъчните им прави впечатление, че има продавачи, които публикуват не единични, а десетки обяви. А доходите от тях са за стотици хиляди левове. Без да се облагат.

“Има физически лица, които правят продажби от порядъка на половин или над един млн. лева годишно, които не са регистрирани като бизнеси. Очевидно е, че когато продадете 200 мобилни телефона през интернет в рамките на календарната година, много трудно може да се аргументира, че това представлява лично потребление и използване на лични вещи”, обясни – Росен Бъчваров от НАП.

Нетрадиционните обороти през обяви за лични вещи данъчните засичат чрез наложените платежи, които минават при доставките на колети. Инспекторите сравняват получените пари чрез куриери и данъчните декларации на фирми и граждани.

По този начин годишно хазната олеква с 300 млн. лв. от укрити данъци от електронна търговия, показват сметките на данъчните. Вече ще облагат с данък от 15 % доходите на всички търговци в сайтовете за обяви и социалните мрежи. Целта е мярката да сложи край на нелоялната конкуренция при интернет търговията, смятат от бранша.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *