Наредба Н-18 – тест за сивата икономика

„Бизнесът е „за” постигане на целите на Наредба Н-18, но е против начина, по който ще се случи това”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” адвокат Валентин Савов, който е и председател на IFA – България.

По думите му техническите проблеми на сървърите на НАП може да доведат до огромен проблем за целия бизнес. Той обясни, че ако едно фискално устройство няма връзка с приходната агенция повече от 24 часа, то блокира и обектът трябва да спре да работи до отстраняване на проблема.

Адвокат Савов обясни, че бизнесът се притеснява и от принудителната мярка „запечатване”, която се налага след откриване на нарушения в даден търговски обект. „На първо място – последиците, които може да има след тази мярка, са катастрофални за бизнеса. Когато бъде запечатан за 30 дни, например, той може да фалира. На второ място притеснение будят неясните норми, при които се допуска запечатване. В момента това се прави и при първо нарушение”, обясни юристът.

„Мярката „запечатване” няма нищо общо с Наредба Н-18. Тя се съдържа в закон и се прилага в последните три години. И се прилага за данъчни нарушения. Мярката беше измислена преди няколко години, когато се оказа, че административните санкции, които се налагат, не изпълняват предвидената си функция”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

По думите му тази мярка има превъзпитателно действие. Той е категоричен, че никой от търговците не е запечатан без конкретна законно установена причина.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *