Народно веселие! Хиляди се събраха на Предел за „Пирин пее”, на сцената излезе и Елена Околска – живата легенда на събора, участник и в първото му издание през 1962 година

*Със специално изпълнение единствено жените от ЖФГ „Детелини“ поздравиха председателя на НС Цв. Караянчева и кмета на Разлог Кр. Герчев*  Баба Надка от Дяково си спомни как през 1967 г. ги докарали с камион, защото автобуси нямало*

Хиляди от Югозапада, страната и чужбина се стекоха този уикенд на Предел, за да се насладят на таланта на фолклорните групи по време на XV юбилейно издание на събора на народното творчество “Пирин пее 2018“. Десетки фолклорни групи, танцови състави и много индивидуални участници се включиха със свои изпълнения и показаха богатството на Пиринския край – съхранените през годините традиции, мелодии и багри.

„Малко са младите, поне при нас, които искат да се занимават с автентичен фолклор и да съхранят това богатство“, сподели баба Надка, която беше сред най-възрастните участници на събора като част от женската фолклорна група от село Дяково, и допълни: „От много години участваме на събора. По-възрастните от нас бяха и на първото издание, още през 1962 година. Аз участвах за пръв път на събора през 1967 година. Тогава се омъжих и започнах да пея в групата. Имахме участие в Кърналово с една моя дружка – Зорка, и ни класираха за „Пирин пее”. Дойдохме на събора с камион, нямаше коли като сега. Качиха ни на камиона всички участници, и тука. Оттогава насам вървим все с мерак. В групата бяхме много – 18 жени, но вече сме малко, а млади няма, избягаха, кой в чужбина, кой на друго място да живее и работи. Няма на кого да предадем фолклора, за да го запази. Ние продължаваме, а вече сме си на възраст, но пък меракът ни е голям. Много хора имаше по онова време. Има голяма разлика от тогава. 67-ма година, когато дойдохме за пръв път, всичко беше пълно, на поляните нямаше къде игла да падне, а сега не идват за фолклора, а за кръчмите”, допълниха със съжаление баба Надка и баба Гюргя.

И тази година на сцената сред участниците заедно с жените от ФГ „Разложки напеви“ беше и Елена Околска – живата легенда на събора, участник и в първото му издание през 1962 година.

Производители и търговци също разпънаха свои щандове на една от поляните на Предел. Пред щанда, на който бяха разположени  уникални резбовани икони, дело на Пламен и Антоанета Делчеви от Кюстендил, вниманието привлече народният певец Иван Дяков.

„Току-що пристигам и искам да видя какво се случва на сцените”, сподели певецът и допълни: “За съжаление читалищата вече трудно привличат младите, просто няма хора. Аз ходя много по участия и наблюденията са ми, че хората стават все по-малко – и като самодейци, и като зрители”, допълни певецът. Той се оказа любимец на семейство Делчеви, които, неочаквано за него, му подариха Чудотворната икона “Пресвета Богородица Достойно есть“, която е намерила специално място на входа на Рилския манастир, обградена от всички други светци.

В първия ден на събора да поздравят самодейците пристигнаха кметът на Разлог Красимир Герчев и областният управител Бисер Михайлов, а във втория ден и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж е тазгодишното юбилейно издание. Тя не пропусна да мине да поздрави и самодейците, за изрази възхищението си и да им пожелае успех. При обиколката й единствено дамите от ЖФГ „Детелини“ – Сандански извиха гласове и я поздравиха със свои изпълнения, а Параскева Кадийска избра една от емблематичните песни за Пирин.

„Изпях точно тази песен, защото е за Пирин, за тези, които са загинали за свободата”, каза П. Кадийска и допълни: „Пея, откакто се помня, знам стотици песни. Сега съм на 78 и все още продължавам да пея, фолклорът ни е прекрасен, но за съжаление много малко млади имат желание да наследят това богатство”, каза певицата.

Малко преди това Цв. Караянчева заедно с депутатите Ал. Мацурев, д-р Емил Тончев и Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов и домакина – кмета на Разлог Красимир Герчев, посетиха шатрата на Исторически музей – Разлог, където бяха посрещнати от директорката Христина Манова. Тя подари на официалните гости разложки запески и книгата за 60-годишнината на музея. Кметът на Разлог също поднесе на Цв. Караянчева подарък. Той я изненада с разложка кошула (риза) и мънистен колан с характерните за Разлог мотиви на пилета, както и разложки пушета. Председателката на НС изрази своята благодарност и сподели, че вече има две носии и тази ще допълни колекцията й, и ще я пази като скъп спомен от посещението си на „Пирин пее”.

Тази година съборът бе посветен и на 115- годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 140 години от освобождението на България от турско робство. Събитието бе отбелязано с военни почести и поднасяне на венци и цветя на паметника на илинденци на Предел. Тържествено слово изнесоха Цв. Караянчева и кметът Кр. Герчев.

Финал на тържествата сложиха ансамбъл „Пирин“ и най-добрите фолклорни  групи от областта.
Среща на минало, настояще и бъдеще, това е основната идея на събора, успял да  съхрани и популяризира през годините народното творчество на Пиринския край.

Търговци на събора също не липсваха. Десетки  опънаха палатки и навеси и разположиха скари и чевермета. Имаше за всеки от всичко. Любителите на фолклора се разположиха на поляните пред сцените, за да се насладят на изпълненията на самодейците, а много други предпочетоха да поседнат на по бира с мезе и сладка раздумка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *