Народът казва: На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе

Никулден е един от най-обичаните зимни празници. Празник на рибари, моряци, пътешественици и авантюристи, на банкери. На Никулден честваме празника на Свети Николай – господаря на целия подводен свят.

Народното предание гласи, че когато Господ разпределял света между шестимата братя светци Свети Йоан, Свети Илия, Свети Василий, Свети Петър, Свети Атанас и Свети Никола, за Свети Никола останали моретата и океаните. Затова той е надарен със силата да контролира морето, да спира ветровете или да усилва ураганите, когато се ядоса. Ето и 10 от традициите, изпълнявани на този ден.

На Никулден се яде риба, най-добре шаран. На този ден всеки трябва да си хапне риба. Народът казва: На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе”. Шаранът е смятан за помощник на Свети Николай, защото веднъж му помогнал в беда. Легендата разказва, че Свети Николай бил застигнат от буря и на дъното на лодката се появила дупка. Тогава Свети Николай бръкнал във водата и извадил един шаран, с който запушил дупката. Когато домакинята почиства рибата от люспите, трябва много да внимава да не паднат на земята, тъй като заедно с тях ще „изпадне” и имането на дома. Според друго вярване, ако някой настъпи падналите рибешки люспи, ще се разболее.

На 6 декември освен риба на трапезата има обредни хлябове и постни ястия. Домакинята замесва обреден хляб, който е украсен с фигура на риба, лодка или друг символичен образ, характеризиращ светеца. На трапезата трябва да има и постни ястия, като сарми, боб, чушки, варена царевица и жито.

Преди семейството да се събере около празничната софра, рибникът и обредният хляб се освещават и едва тогава се консумират. След като свещеникът прикади празничните блюда, отнася опашката на шарана със себе си. Домакинята или домакинът вдига питата над главата си и я разчупва. Половината се прибира, а другата половина се оставя на трапезата. Всеки загребва от житото с лъжица, вдига ръка на високо и се нарича: „На такава височина да порасне житото догодина!”. После се вдигат чашите с вино и се нарича: „Колкото искри в чашата, толкова грозде по лозята!”. Трапезата не се вдига цял ден, а от обредните хлябове се дават късове на съседите, за да се запазят добрите отношения и да се множи богатството.

След празничната вечеря костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в течаща вода, за да бъдат всички членове на семейството здрави през цялата година. Запазва се само костта от главата на рибата, тъй като се приема, че има формата на кръст. Хората вярват, че костта е лековита, затова се пришива към шапката на новороденото, за да го пази от зли очи и болести. Тази кост – „кръхче” или „дъна”, се смята за необикновено лековита.

Свети Никола покровителства и семейството, поради което традицията повелява на Никулден да се организира родов празник, наричан още молитва, служба, черква. На него се канят всички близки – роднини, кумове и съседи, а сбирката около голямата и осветена трапеза завършва с много песни и веселие. След празничното угощение мъжете отиват в дома на друг роднина и така обхождат целия род до сутринта. На входа на къщата на именника гостите обикновено казват: „Свети Никола да ни помогне!”. Най-старият мъж повдига високо над главата хляба и го благослови.

На този ден не се работи нито къщна, нито работа навън на двора, в плевнята, в обора.

На този ден дедите ни носели колан, който разпускали или стягали според яденето, заради което и старата българска поговорка гласи: „Да разпуснем на никулска дупка!”. Дупката била най-широка и в началото на колана, та да се издържи на многото служби и на многото трапези.

Момите за женене ходят на църква, за да поднесат на иконата на светеца цветя и дарове, а на последното празнично хоро сглядното, момите се ловят на хорото, а ергените и техните родители ги оглеждат. Поставят цветя и дарове пред иконата на светеца и го молят горещо за съдействие.

На Никулден не се плава в открито море. Всички гемии спират да се движат, за да се отдаде нужната почит към светеца-покровител. Едно от задължителните поверия, свързани с името на Свети Николай, е традицията, когато се прави нова лодка, в нея да се вгради икона на Свети Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. На този ден се слага край на есенния риболов. Уловът се принася в жертва на Свети Николай и рибарите още на брега изяждат първата уловена риба, останалата отнасят вкъщи.

Никулденската обредност има връзка и с коледарските и сурвакарски обичаи. Така в Странджанско например след Никулден всички момци, които ще коледуват, отиват вкупом в дома на своя „станеник” и тържествено го канят да поеме обредната си роля на водач на коледарската дружина.

ТРАПЕЗА НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН СЪС СИНИ СЛИВИ Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. Продукти: шаран 2.5-3 кг, изчистен
1 праз лук
2-3 глави кромид лук
1 лимон без кора, нарязан на кубчета
5-6 сухи сини сливи
50 стафиди
10 лъжици полусварено жито
50 г печени орехи
1 с.л. червен пипер
1 с.л. девисил
1 к.ч. бяло вино /или вода/
дафинов лист
няколко зърна бахар
черен пипер и сол на вкус
1 к.ч. олио Как да го приготвим? Натриваме добре шарана със сол и черен пипер, в коремчето слагаме дафинов лист, бахар и резенчета лимон – така оставяме за няколко часа на хладно, като после махаме подправките. За плънката накисвам сините сливи и стафидите в 1 к.ч. бяло вино или вода за около 30 минути. Празът и лукът се нарязват на едро и се задушават в мазнината, посоляваме и когато омекнат, добавяме стафидите и сините сливи, нарязани на едро, лимона, житото и подправките. Варим за няколко минути на слаб огън и добавяме запечените орехи. С така получената плънка пълним шарана и го зашиваме. Поставяме го в тава, обилно намазана с олио. Печем на умерена фурна около 150 градуса за 40-50 минути.
Ако искате можете да го завиете в тесто, като използвате 500 грама готово тесто за пица.


НИКУЛСКА ПИТА

Продукти:

500 г брашно
250-300 мл вода
1/2 кубче прясна мая
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин
1 с.л. оцет

Как да я приготвим?

Водата за питата трябва да бъде леко топла, но не гореща – свободно да можете да си държите кутрето в нея. Кубчето мая натрошаваме в дълбок съд (защото шупва), слагаме захарта и заливаме с малко топла вода. Оставяме да втаса за 20 минути. Брашното пресяваме в дълбока купа, правим кладенче по средата и изсипваме зехтина, маята, солта и оцета – той ще предаде еластичност на тестото и ще го направи по-пухкаво. Добавяме и останалата топла водичка. След като разбъркаме добре тестото, го омесваме на плота, възможно е да е нужно да се добави още малко брашно, докато се меси, но целта е тестото леко да лепне, да не става много твърдо. След това връщаме тестото в купата, завиваме с памучна кърпа и оставяме да втаса за около час. В стаята е добре температурата да е висока. След като втаса, омесваме питката още веднъж, от нея откъсваме едно парче тесто за фигурките и я слагаме в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително. Включваме фурната на 180 градуса. Тестото за фигурките дозамесваме с още малко брашно, за да стане по-твърдо. С помощта на точилка го разстиламе и изрязваме характерната пластика за този обреден хляб на Никулден – лодката на Св. Николай, риба и кръст. Люспите на рибата се правят, като се притиска краят на сламка в тестото. Самите фигурки леко се навлажняват и се закрепят за питата. Оставяме да втаса за още 20-30 минути и печем в предварително загрятата фурна до готовност (около 45 минути). Малко преди да е готова намазваме със зехтин питата (без фигурките) – за да се отличават по-добре.

ПАЛАМУД ПЛАКИЯ ПО ВАРНЕНСКИ

Тази рецепта си е малко старовремска, от Варненския край. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Паламудът най-често се приготвя на скара и маринован, но рецепта ще ви допадне.
Продукти:

780 г паламуд – един брой
320 г моркови – 3 бр. по-големи
250 г пащърнак
600 г лук – 3 огромни глави
200 г сварен нахут
100 мл червено вино
2 с.л. царевично нишесте
400 мл вода
500 мл доматена паста
1 препълнена ч.л. риган
1 бр. дафинов лист
1 ч.л. млян черен пипер
магданоз
10 с.л. зехтин
1 ч.л. червен пипер
1/2 лимон

Важно: Общото количество зеленчук е подходящо за поне 2 риби от този грамаж. Грамажът е за непочистена риба. Вътрешната, твърда част на пащърнака не се използва.

Как да я приготвим?

Фурната загряваме на 200 градуса. Паламуда почистваме от вътрешности и хриле, но ако не сте толкова безстрашни, поискайте да ви я почистят на пазара. Лука нарязваме на средно едри кубчета, задушаваме го, докато леко стане кристален, в 3 с.л. зехтин. Изваждаме го от тенджерата, а в нея слагаме 5 с.л. зехтин и задушаваме морковите и пащърнака (нарязани на лентички, а после на кубчета). Когато леко поомекнат, връщаме при кореноплодните лука, добавяме дафинов лист, риган, черен пипер, добавяме доматената пасата. Можете да я замените с пасирани домати от консерва, ако нямате пасата. Оставяме да поври 3-4 минути, след което добавяме нахута. А през това време правим запръжката: в тигана слагаме 2 с.л. зехтин, 2 с.л. царевично нишесте, разбъркваме 2-3 пъти, добавяме червения пипер съвсем леко да се запържи и изсипваме червеното вино, а после постепенно и гореща вода около 400 мл. Сместа добавяме към зеленчуците, разбъркваме добре и изсипваме в тавата при паламуда. Печем около 30 минути. По желание поръсваме с пресен магданоз.

КУРБАН ШАРАН

Продукти:

2 глави лук
100 г ориз
3 с.л. счукани орехи
15-20 бр. стафиди
150-200 мл олио
1 лимон
черен пипер, червен пипер, сол – на вкус
1 ч.л. захар, сол – на вкус

Как да го приготвим?

Лимона нарязваме на шайбички. Рибата се почиства, осолява се и във вътрешността и в хрилете й се слагат резенчета лимон. Така престоява два часа. Плънката се приготвя от начукани орехи, лук, нарязан на ситно, ориз и стафиди. Задушават се заедно с малко мазнина, слагат се сол и черен пипер според вкуса ви. Долива се с малко вода, за да набъбне оризът. Шаранът се пълни, а остатъкът от плънката се нарежда до него в тавата, долива се с вода. Пече се на 180- 200 градуса до пълна готовност.

Важно: Aко препочитате допълнително плънка, увеличете ориза.
Орехите изпечете предварително – така става по-вкусно.

ЛАВРАК С ДОМАТИ И РОЗМАРИН

Необходим ви е лаврак, голям според това колко хора ще го хапват – около 300-400 грама за една порция. Пълните коремчето с 2-3 стръка пресен розмаринплюс 3-4 разполовени чери доматчета и овкусявате сморска сол и черен пипер. Застилате подходяща тава с хартия за печене. Капвате няколко капки зехтини поставяте рибата, около нея още цели доматчета. Поръсвате отново соледро смлян пиперрозмаринвърху рибата и свеж риганвърху доматите. Добавяте си и лимонче за разкош и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.

Резултатът е просто фантастичен!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *