НАСА откри 7 планети с размерите на Земята, на които може да се развие живот

От НАСА съобщиха, че са открили 7 планети с размерите на Земята в слънчева система в съзвездието Водолей на 40 светлинни години от тук. На 3 от планетите е много вероятно да има вода. Директорът на научните мисии на НАСА Томас Цурбухен заяви:

Три от планетите са в зона, където е подходящо на повърхността им да се образува вода в течно състояние. Всъщност, с подходящите атмосферни условия, може да има вода на всяка от тези планети.

Това означава, че най-голяма вероятност да бъдат открити форми на живот има на тези три планети. Международен екип от Европа и САЩ обясни, че има шанс те да се превърнат в “обитаема екосистема”.

Наблюденията с телескопа Спитцър са показали, че планетите са много по-близо една до друга от тези в нашата слънчева система. Ако човек се намира на една от тези екзопланети, следващата ще се вижда така ясно, както виждаме Луната от Земята.

Шон Кери, мениджър на научния център Спитцър на НАСА нарече откритието “най-вълнуващото до момента”, за 14-те години, в които телескопът работи:

С помощта на Спитцър измерихме много точно размерите. Освен това, благодарение отново на него, имаме предварителните измервания на масите на шест от тях. За една от тях, измерването е достатъчно точно, за да сме почти сигурни, че на нея има богат воден състав. Това е много вълнуващо, защото това е една от планетите в обитаемата зона.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *