Населението на дупнишкото село Тополница се удвои за година пандемия

Населението на едно от малките села в община Дупница – Тополница, се удвои по време на пандемията. Допреди една година в селото са живеели 64-ма души. В момента по настоящ адрес са регистрирани 147 души. Много семейства с корени от селото са се завърнали да живеят в домовете на предците си, други са купили къщи, които са реновирали.

От няколко месеца в селото има и хранителен магазин, който не работи само в понеделник. Столичанинът Александър Генчев е изкупил всички магазини на „Наркооп” в малките села в общината и ги зарежда с хранителни покупки. Той е собственик на хранителни магазини и в София.

Сред новозаселилите се е и семейството на Стефи Илиева, която работи в общината като социален експерт. Тя и съпругът й живеят в луксозна вила със съвременна архитектура. Вилата е на закътано място, сред зеленина и овощни дървета. Всяка сутрин семейството пътува за работа от селото до Дупница.

На около 100 метра от вилата им е къщата на дупничанин, който има бизнес с акумулатори за автомобили. Тя също привлича вниманието на случайно минаващи оттам.

Гордост за местните жители е, че наскоро се е заселило младо семейство от София с тримесечното си бебе. Те купили къщата в селото за 100 000 лв. и в момента я реновират.

От вилата на актьора Антон Горчев са останали руини.

Къщата на бившия кмет на селото Георги Шесталов, който е покойник, е купена от семейство от Стара Загора за 50 000 лв. 

Къщата на легендата в бокса, многократния шампион на България Атанас Суванджиев, който почина през 2012 г., се намира в центъра на селото. Наследниците му са я ремонтирали и я използват за лятна вила.

Малкото селце оживява, местните се радват, че идват хора и се заселват в него. Село Тополница се намира на 15 км от Дупница и на около 50 км от София.

Кметският наместник на Тополница Валентина Зашева с гордост разказва за селцето: “За една година броят на постоянно регистрираните жители се увеличи почти два пъти и половина. В момента с постоянна регистрация са 147 души. Преди пандемията тук живееха 64-ма души. Сред новозаселилите се имаме и младо семейство от София с малко бебе на три месеца.

Има голямо търсене на имоти в нашето село. То е закътано в планината, въздухът е чист, а и не е много далече от София, а това го прави атрактивно. Цените на предлаганите за продан къщи варират от 15 000 до 50 000 лв. Тези къщи, които са гредоред, вървят по 15 000 лв. Но зависи и от договорката между продавача и купувача.

Някога е имало поделение край селото и то е било доста оживено. Развивала се е и търговията. Някои от семействата на офицерите са живели в селото. Голяма част от хората от селото са работили в поделението.

Доскоро имаше магазин на „Наркооп”, но в него нямаше стока, беше полупразен. Сега новият собственик доставя всякакви хранителни продукти. Преди да се появи той, се наложи 6 месеца да продавам хляб на хората. Фирмата го доставяше в магазина и аз им го продавах, нямаше кой да работи, защото заплатата беше нищожна”, разказа В. Зашева и добави:

„Преди няколко дни уговорих и пристигна линейка, за да ваксинира хората от селото. Те имаха желание да се ваксинират. 20 жени се ваксинираха против К-19.

Такава е работата на кметския наместник на малки села – когато е необходимо, продава хляб, когато няма вода – търси ВиК… Не се оплаквам, напротив, доставя ми удоволствие да помогна на някого в нужда”, заяви В. Зашева.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *