Наследникът на поета Никола Вапцаров внесе заявление за протест на 1500 души в Банско, но не се яви и призна: Целта беше да отклоним жандармерия и полиция от София…

Протестиращите са направили опит да намалят присъствието на полиция и жандармерия на националния протест в София, като заявят протести и в останалите градове. Това призна пред „Струма” наследникът на видния ни български поет Никола Вапцаров и негов съименник Никола Вапцаров, който бе пуснал заявление за провеждане на протест в Банско, но той така и не се състоя поради липса на протестиращи. Заявления са пуснати в над 40 града в цялата страна, като целта е била да бъдат отклонени от столицата максимален брой полиция и жандармерия.

В Банско заявлението за провеждане на протеста е пуснато от Вапцаров за часовия интервал от 08:00 ч. до 16:30 часа с брой протестиращи минимум 1500 човека и място на протеста – площад „Никола Вапцаров”. В обявения начален час на площада пристигнали десетки полицейски служители от РУ – Банско, които да следят за спазване на обществения ред, но протестиращи така и не се появили. Въпреки липсата на хора униформените останали на място почти час и половина в пълен състав, след което си тръгнали, като останали на площада само неколцина полицаи. Около 10:00 часа на мястото имаше само трима униформени, а от работещи в близките кафенета разбрахме, че протест в Банско изобщо не е имало. Протестиращи не се появиха и в следващия половин час, а площадът остана пуст.

В ранните следобедни часове потърсихме за коментар организатора Никола Вапцаров, който се оказа на протеста в София и призна, че намерения за протест в Банско изобщо не е имало.

„Целта е да отклоним максимално много жандармерия и полиция от София с пуснати такива заявления в над 40 града от страната. Целта просто беше да намалим броя на полицаите в столицата, тъй като знаете, че за един протест трябва да има определен брой полицаи“, коментира Вапцаров.

На въпрос на „Струма” редно ли е това и не се ли притеснява, че може да бъде подведен под административна отговорност, коментарът беше:

„Аз не съм пускал в над 40 града, просто знам, че в над 40 са пуснати, защото са искали да организират, обаче хората са решили да дойдат в София, вместо да отидат в Банско“, каза Вапцаров.

Така въпреки заявлението за провеждане на антиправителствен протест в Банско такъв изобщо не се състоя. Центърът през целия ден остана спокоен, а местни споделиха, че дори не са разбрали, че се предвижда провеждането на протест.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *