Наследниците на създателя на Джаз фестивала в Банско връщат Почетния знак на града, с който е удостоен д-р Е. Илиев, забраняват на общината да използва името му

Съпругата на създателя и организатор на Международния Джаз фестивал в Банско д-р Емил Илиев – д-р Татяна Илиева, връща на Банско Почетния знак на града, с който е удостоен преди 14 години покойният й съпруг. Стъпката е в израз на несъгласие с решението на общинското ръководство да патентова фестивала като свой. Това обяви официално вчера д-р Илиева в отворено писмо до медиите и адресирано до президента Румен Радев, министър-председателя Стефан Янев и с копие до министъра на културата Велислав Минеков и омбудсмана Диана Ковачева.

С писмото наследниците на д-р Илиев категорично забраняват на община Банско да използва името му. Съдържанието подробно описва събитията, развили се през последните месеци около правата върху Джаз фестивала. 

„С огромна тревога и загриженост искам да ви съобщя, че едно от най-емблематичните и престижни културни събития в България – Международният Джаз фестивал в Банско, е на път да приключи своето съществуване с последното си 23-о издание от 2020 г.“, така започва отвореното писмо, подписано от д-р Илиева, и продължава: „Ръководството на община Банско иска да си присвои фестивала, което неминуемо ще доведе до неговата ликвидация. Защо нещо толкова успешно, донесло слава не само на град Банско, но и на цялата ни страна, трябва да се скандализира, да се правят опити да се изземе и да се унищожи от фрапираща некомпетентност?”, се казва в първите редове от писмото.

От него става ясно, че последен опит за споразумение относно организацията и правата между страните – община Банско и наследниците на д-р Илиев, е направен на 11 май. На тази дата със свое писмо кметът на Банско Иван Кадев потвърждава намеренията на община Банско да подпише договор за спонсорство с наследниците, като посочва срок до 21 май да бъде изпратен проектобюджет и програма, за да може да се стартира организацията на фестивала. За да се нагърби с организацията обаче, д-р Илиева поставя две конкретни условия – в рамките на два работни дни община Банско да оттегли от Патентно ведомство претенциите си и заявката за регистрация на търговската марка „Международен Джаз фестивал Банско“ и предвид кратките срокове за организация да финансира събитието. Това очевидно не се е случило, тъй като от писмото става ясно, че  на 19 май общинското ръководство подписва договор с друга фирма, която да се заеме  с организирането и провеждането на фестивала.

Накрая д-р Илиева заявява категорично, че ако форумът тази година се проведе, той ще бъде общински, а не продължение на фестивала на д-р Илиев.

Писмото е подписано от д-р Татяна Илиева в качеството й на управител на „Международен джаз фестивал Банско – Емил Илиев” ООД. Фирмата е регистрирана на 15 март тази година и в нея съдружник е и Екатерина Карагяурова, която бе съдружник и на покойния д-р Илиев.

Вчера от община Банско разпространиха до медиите следното съобщение, подписано от кмета Иван Кадев:

„С традиционна грижа към летния туристически сезон и местния бизнес и за поддръжката на духовното развитие на общината и държавата, особено сме радостни да обявим, че от 7 до 14 август 2021 г. в центъра на Банско ще се проведе поредното издание на МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ.

Въпреки тежките финансови удари върху общинския бюджет и намалелите приходи, сме решени да положим всички необходими усилия за гарантиране на високо ниво на форума  с участието на елитни джаз музиканти.

Изпълнени с признателност към създателя и дългогодишен мениджър на културния форум в града ни д-р Емил Илиев, ще отдадем заслуженото на неговата памет и ще продължим качествената европейска традиция на Джаз фест Банско.

В скоро време очаквайте и програмата на фестивала” съобщават от общината.

ЯНА ЙОРДАНОВА   

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *