Наследници на градевския род Радини вдигнаха наздравици на Предел, ядоха най-вкусния боб при доайена К. Данчов

Наследници на градевския род Радини пристигнаха от Свищов, София и Благоевград в местността Предел за втора родова среща, организирана от фамилия Данчови. Основоположниците на рода Петър и Илинка имали 11 деца, 9 от тях останали живи и увеличили фамилията със свои семейства. Само две обаче останали в Пиринско, в периода на масовизацията 1958-1960 г., когато при създаването на ТКЗС взели имотите на хората, един се изнесъл във Варна, а останалите – в Свищов. Там е и най-възрастната, единствената жива дъщеря на Петър и Илинка – Славка, която заради здравословен проблем не успя да присъства на събитието.

На плануваната с месеци сбирка на Предел се събраха 52-ма родственици. Най-възрастният от тях бе Костадин Данчов, който през ноември ще направи 94 г. и е зет в Радиния род, а тъй като родителите с пеленачета не се престрашиха да пътуват, най-малкият на срещата се оказа 4-годишният Теодор.

Градевската жилка у всички била проверена с поход до местността Обесеник, на 5 км от Предел и на още толкова от родната махала Порогош на предците им, докъдето тази година не успели да стигнат, но си обещали догодина да се подготвят и да го направят. Свищовлии, които за първи път идват в Югозападна България, останали изумени от красотата на Пирин и Рила и се зарекли да си „откраднат“ време, за да ги опознаят идната година.

Около 70% от роднините са висшисти, някои с по няколко дипломи, като предпочитаните сфери се оказали финансите, педагогиката и инженерните науки в областта на химията, се разбрало на срещата.

Чужденци от Коста Рика и от Санкт Петербург, „оцветили“ рода, също бяха на родовата среща с половинките си.

Вечерята в ресторанта първия ден роднините поляха с искрени наздравици и много разговори. Най-вкусен обаче им се стори постният боб, приготвен на следващия ден от дъщерите на доайена бай Костадин на вилата му. Цялата тумба се събра при него на двора и се наложи обядът да е на три смени.

Уникалното изживяване и спомените на по-възрастните провокираха родствениците да насрочат още преди да се разделят следващата среща догодина отново на Предел, с пожелание на нея да няма отсъстващи.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *