Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Топ теми

Наставникът Д. Крушовски: Колебливата пролет отне третото място на „Банско“, изравниха ни в последните секунди в 4 мача и загубихме 8 точки

Отборът на „Банско“ завърши на шеста позиция в Югозападната Трета лига след противоречив сезон, в който тимът реализира целта да бъде сред водещите в групата, но на финалната права не успя да изпълни още една от задачите – да се класира в челото. В основен проблем пред козлите се превърна липсата на постоянство. За изтеклата кампания и бъдещите планове разговаряме със старши треньора на банскалии Димитър Крушовски, който изкара втора пълна година начело на отбора.

– Г-н Крушовски, сезонът вече е зад гърба Ви и със сигурност сте направили своите изводи за представянето на отбора?

– Можем да разделим завършилото първенство на две части. Много силна есен и колеблива, незадоволителна пролет ни отдалечиха от поставените цели. Да търсим персонални оправдания и причини, не смятам за нужно. След като сме стигнали до този изход, всички имаме вина. Очаквахме повече, имахме възможности да го сторим, направихме добра подготовка, взехме нужните нови попълнения с опит и качества, но не се получи. Нещо много неприятно – в цели 4 мача допуснахме изравняване в заключителните секунди заради детински грешки, когато трябва да сме максимално съсредоточени. Това са 8 точки, ако ги прибавим, без да омаловажавам съперниците ни или да слагам в сметките останалите срещи, където губихме точки, убедително щяхме да сме на трети.

– Според мнението на Вашия колега Юри Васев, а и на други треньори от групата, бяхте поставяни в топ 3 на най-силните тимове в Югозападната Трета лига, но показахте и една друга тенденция. Тя се превърна в диагноза за отбора – да получава първо гол, а след това да се хвърля да обръща мача. Успяхте ли поне малко да се преборите с това до края на първенството?

– Благодаря на Юри Васев и колегите за мнението. Наистина така започнахме и може би това даде отражение върху психиката. Подобни ситуации влияят не само на спортистите, но и за всеки човек. Понякога не можеш да се събереш. Не всеки може да се пребори бързо с такова състояние. Една от основните причини бе и нашето непостоянство. Показахме, че не само можем да се противопоставяме на водещите тимове, но и да ги надиграем. След това идваха посредствени мачове с непретенциозни съперници. Най-големият противник за „Банско“ се оказахме самите ние. От тази гледна точка тръгнаха и колебанията в официалните мачове. Иначе не мога да обвиня момчетата за тренировъчния процес, където се влагаха и се стараха на 100 процента, или пък от осигурените ни условия, които смея да твърдя, че бяха максимално добри.

– Този начин на игра ще коства ли мястото на някои футболисти в отбора?

– Това са неща, нормални за всеки клуб. Тепърва ще завършваме анализа на сезона, очакванията към футболистите и т.н. Нормално е при подобна ситуация да се вземат някакви мерки. Преди това обаче искаме да изчистим главите си, защото, независимо че са минали повече от 10 дни след края, емоциите тежат. Едва след това ще можем да говорим в конкретика. Така се случва понякога във футбола – невинаги се получават нещата, независимо от това, че работиш упорито и до последно. Понякога, без да влагаш много усилия, всичко се случва. Тук става въпрос още за късмет, шанс, обстоятелства, контузии, наказания, които дават отражение върху формата. Виждате например един Христо Спасов, който беше водещ голмайстор, бе върнат назад от контузия, лекувана един месец и трябваше да наваксва. Друг подобен случай бе Костадин Слаев, чиято класа не би трябвало да коментираме, но и него травма го извади за дълго от пълноценна подготовка. Даниел Гогов също имаше проблеми и т.н. Все неща, които се отразяват на отбора. В крайна сметка това не бива да ни служи за оправдание, след като има футболисти, които трябваше да заемат техните места и да дадат всичко от себе си.

– Как стои въпросът с финансирането за отбор с амбиции, какъвто е „Банско“?

– Ние нямаме право да се оплакваме относно финансирането или да се съмняваме в него. В този ред на мисли, ще продължаваме да разчитаме на основния ни спонсор община Банско в лицето на кмета Георги Икономов. Допълнително за осигуряването на нужните условия не мога да не спомена члена на Управителния съвет Христина Валеюва, изпълнителния директор Крикор Румян и всички, които винаги са зад нас и са помогнали на отбора до момента, надяваме се да бъдат зад тима в бъдеще. Един от твърде красноречивите атестати е това, че всички ангажименти към футболистите и към всички останали са изпълнени. Няма излъгани хора, което не е за пренебрегване, особено в родния футбол.

– Какви са целите, които са поставени пред отбора за новия сезон?

– За тях предпочитам да говорим в началото на подготовката и в навечерието на бъдещото първенство. Естествено че ще има такива и нашата основна задача е да ги изпълним по-добре от изтеклия шампионат.

– „Банско“ започва подготовка на 27 юни, по-късно от доста тимове в групата, ще има ли време да се свърши всичко?

– Не смятам, че 2 или 3 дни са от решаващо значение. По-важно е какво ще се свърши. Ние можем да почнем и на 15 юни, но да не извършим нужното. Времето до началото на първенството на 3 август ни е достатъчно. Колкото до останалата част от въпроса, мога да кажа, че ще се готвим при домашни условия, което едва ли е изненада за някого, след като в Банско идват толкова много отбори. Контролите искам да бъдат минимум 6, като не изключвам поне още една. Всичко ще зависи от обстоятелствата. За момента имаме три сигурни – на 3 юли с „Марек“, на 9 юли с „Хебър“ и на 12 юли гостуваме на ОФК „Пирин“ за представянето на техния отбор преди старта на Втора лига. Вярваме, че и другите 3 ще станат скоро факт, след като водим преговори с няколко отбора, които в този период ще бъдат на подготовка в Банско. Със сигурност мога да кажа едно – нашите противници ще бъдат класни. В контролите ще търсим не толкова цифровото изражение на резултата, а това да постигнем качествена подготовка, да коригираме грешките си.

– Има ли вече футболисти в графата „новопривлечени“?

– За момента такъв е Красимир Дурчов, който обяви, че иска да играе. Иначе все още не можем да говорим с конкретни имена. Може би яснотата ще бъде пълна в началото на подготовката, макар че в нашето ниво на футбола нищо не е сигурно дори до първия официален мач. Със сигурност ще има разговори с хора, които искаме да задържим. Може някой да проведе подготовка с отбора, но в последния момент да си тръгне. Това се случва на всеки тим и практиката го показва. Всичко зависи и от това какво ще бъде текучеството на кадри. Привличаме играчи, които да дадат допълнителна класа на „Банско“.

– Кои от мачовете през изминалата кампания бихте показали на Вашите футболисти с учебна цел в лятната подготовка?

– Като положителен пример мога да посоча двубоя с „Хебър“, който надиграхме с 1:0, загатнахме за добри неща и срещу „Вихрен“, но за съжаление завършихме 0:0. На другия полюс са мачовете с противници, които не трябваше да ни затруднят, но изгубихме точки – „Спортист“, „Германея“. Със сигурност ще ги припомним, за да не забравяме, че когато не си концентриран до последно и не се раздаваш до финалния съдийски сигнал, може да струва скъпо.

Интервю на АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *